Tudomány koronavírus

Hatvan százalékkal fertőzőbb lehet az egyik indiai mutáns, mint a brit

AFP
AFP

Mint a napokban beszámoltunk róla, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról tájékoztatott, hogy a koronavírus először Indiában megjelent B.1.617-es variánsának csak a delta, B.1.617.2-es mutációja ad okot az aggodalomra, a másik kettő nem.

A delta variáns azonban a hírek szerint nagyon is okot ad rá, brit vizsgálatok szerint ugyanis  ez a mutáció sokkal fertőzőbb, mint a hazánkban is elterjedt brit variáns – írja a Telex.

Európában a magas átoltottságnak köszönhetően az elsők között Nagy-Britanniában sikerült megfékezni a járványt (mostanra a teljes lakosság több mint 58 százaléka kapta meg legalább az első oltását), majd ott kezdett el először terjedni az indiai változat is. Idáig úgy tűnt, ez nem növelte meg túlságosan az új esetek számát, az elmúlt héten azonban romlani kezdtek a mutatók, március óta most először újra meghaladja a napi megbetegedések száma a hatezret, az összes fertőzött száma pedig a múlt hétre 75 százalékkal nőtt egyetlen hét alatt.

A hírek a delta variánsról sajnos egyáltalán nem olyan jók, mint szeretném. A jelenlegi legjobb becslés szerint ez a variáns 60 százalékkal fertőzőbb, mint az alpha (a brit) variáns

– idézi a Telex Neil Fergusont, az Imperial College London vezető epidemiológusa.

A kutató szerint van még bizonytalanság a számokban, ezért ő 30 és 100 százalék közé teszi az indiai variáns fertőzéstöbbletét, vagyis ennyivel nagyobb eséllyel adhatja tovább a vírust egy fertőzött egy kontaktus során, mint az eredeti vírusvariáns.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik