Tudomány koronavírus

Az EMA szakértője szerint most már mindenkit mRNS-vakcinával kéne oltani

Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) oltásstratégiai vezetője azt nyilatkozta a hétvégén, hogy a 60 év felettieket sem kellene már AstraZenecával oltani – olvasható a Reutersen. A szakértő  később javította magát, és azt mondta: a szavait a La Stampa újságírói félreértették, a pandémia kontextusában ugyanis még mindig több az előnye, mint a hátránya az AstraZeneca vakcinájának akkor is, ha nagyon ritka mellékhatásként trombózisveszély lép fel. Így azonban, hogy a járvány kezd alábbhagyni, és a vakcinahiány is enyhül,

a rendelkezésre álló mRNS-oltásokra kellene átállni, hogy még inkább minimalizáljunk bármilyen kockázatot.

Az esetszámok csökkenésével a fiatalabb generáció egyre kevésbé veszélyeztetett a fertőzésre – legalább is akkor, ha nem indul be egy új, fertőzőbb mutáns, mint ahogyan attól Nagy-Britanniában is tartanak. Az olyan területeken, mint amilyen egyelőre Magyarország is, jelenleg csökken a kitettség, így az EMA szakértője szerint érdemes áttérni az mRNS-vakcinákra.

Az mRNS-vakcinákkal kapcsolatban mostanában derült ki, hogy a szívizomgyulladásra hajlamosíthat, de ez is továbbra nagyon ritka mellékhatás lehet, és az esetek többségében enyhe tünetekkel jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik