Nagyvilág koronavírus

Aggasztó ütemben terjed Angliában a delta variáns

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Aggasztó ütemben terjed Angliában a koronavírus delta-variánsa (az indiai variáns valójában), most már minden 10 betegből 9-et ez fertőz meg. A koronavírus repodukciós rátája 1,2-1,4 közé emelkedett, vagyis 10 megfertőzött további 12-14 embernek adja tovább a vírust. A delta variáns úgy 60 százalékkal hatékonyabban terjed, mint a brit variáns, és vizsgálatok szerint kétszer nagyobb eséllyel kötnek ki az ezzel fertőzöttek kórházban, mint a brit variáns esetében. Május elejére napi 2000 körülire esett az új fertőzöttek száma, de a delta variáns dominánssá válásával most már 8 ezer fölötti a napi esetszám, és beavatkozások nélkül június 21-re 15 ezer fölé kúszik a szám – sorolja a BBC cikke azokat a jeleket, amelyek mind arra utalnak, valamit tenni kell. Hiába is kapta meg már 29 millió felnőtt, a felnőtt lakosság 55 százaléka mindkét vakcinaadagot.

Márpedig az eredeti menetrend szerint június 21-én oldanák fel a meglevő korlátozásokat Angliában, így akkortól látogathatók lennének az éjszakai szórakozóhelyek, lehetne esküvőket, zenés és színházi programokat tartani.

Az ottani kormány azonban most azt veszi száma, hogy a korlátozásokat mégse  oldja fel, vagy nem ilyen ütemben. A legvalószínűbbnek egynégyhetes csúszás tűnik. Így a folytatódó oltások valamennyire képesek lennének visszafogni, lassítani a terjedés ütemét. Hétfőn lesz bejelentés.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik