Tudomány

Két új misszió indul a Föld pokoli testvéréhez

SCIEPRO / Getty Images
SCIEPRO / Getty Images

A NASA bejelentette, hogy két új missziót indít el a Vénuszhoz 2030-ig: a DAVINCI+ és a VERITAS azt fogja kideríteni, hogyan lett a bolygó atmoszférája ilyen pokoli, írja a Space.com.

A DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble Gases, Chemistry and Imaging) a Vénusz atmoszférájában fog „megmártózni”, hogy lekövesse a változásokat benne, a VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography and Spectroscopy) pedig a bolygó körül kering majd, és radarokkal vizsgálja a topográfiáját.

„Reméljük, ezek a missziók segítenek megérteni, hogyan fejlődött ki a Föld, és miért lakható a többi naprendszerbeli bolygóval ellentétben” – mondta Bill Nelson, a NASA jelenlegi igazgatója.

Mind a két missziót 2028 és 2030 között tervezik fellőni.

A VERITAS magával viszi majd a Deep Space Atomic Clock-2-t, vagyis egy olyan atomórát, amely segíti majd az önjáró űreszközt a precíz manőverek végrehajtásában. A DAVINCI+ fedélzetén helyet kap az úgynevezett Compact Ultraviolet to Visible Imaging Spectrometer, vagyis az ultraviola tartományból a látható tartományba konvertáló kompakt képalkotó spektrométer, ennek az lesz a feladata, hogy megállapítsa, mi nyeli el a Vénusz atmoszférájában az ultraviola-sugárzás jó részét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik