Tudomány

Hány színben látjuk a tűzijátékot?

És van, aki több színt lát mint mások?

Bár erős szél esetén bármelyik pillanatban leállíthatják, a tervek szerint az ország születésnapját Budapesten roppant látványos tűzijátékkal ünneplik: 4 ezer bombát, 700 üstököst és 6000-6500, úgynevezett bombettatelepekről és római gyertyákról indított effektet lőnek ki.

Ha az időjárás engedi, mindez elképesztő látványt nyújt majd, s adódik a kérdés, hogy emberi szemmel ebből mennyit lehet ténylegesen érzékelni.

Nos, ezért a retinában található, úgynevezett fotoreceptorok felelnek – a pálcikák és a csapok. A pálcikák kevés fénnyel is kitűnően működnek, s tekintettel arra, hogy egy átlagos ember 120 millió ilyen sejttel rendelkezik, a fekete, a fehér és a szürke egyik árnyalatainak érzékelése sem okozhat gondot. Persze a tűzijáték egy színes jelenség, úgyhogy ez esetben sokkal fontosabbak a csapok, melyekből összesen mindössze hatmillió van, s három színre specializálódtak: kék, piros és zöld.

Kellő megvilágítással a csapok együttese egymillió szín érzékelésére ad lehetőséget – feltéve, hogy a három csappigmenttípus mindegyike működik. Amennyiben valamelyik kiesik – általában a piros vagy a zöld -, mindössze tízezer szín marad, míg egyetlen csappigmenttípussal (és ezek teljes hiányában) nagyjából száz. Erre a jelenségre színtévesztésként és színvakságként szoktunk hivatkozni.

Érdekes módon 2010-ben felfedeztek egy negyedik fajta csapot, amely a zöld és a piros közti tartományban érzékel, s becslések szerint százból három nő rendelkezik ilyennel – ők az átlagon felüliek, akik akár százmillió színt is láthatnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik