Tudomány koronavírus

Majdnem egy maratont futott orvosi maszkban, hogy bebizonyítsa: semmi baja nem lesz tőle

Makacsan tartja magát az álhír, hogy a koronavírus miatt sok helyen kötelezően hordandó maszkok nem egészségesek, mert az ember a saját kilélegzett szén-dioxidját szívja vissza belőlük, és egyébként is, nem jut elég oxigénhez az agy. Hogy ez miért hülyeség, ebben a cikkben cáfoltuk meg – egy brit orvos azonban még ennél is tovább ment.

Nem kap szén-dioxid-mérgezést a maszk viselésétől
Fontos félreértés az is, hogy a maszk használata nem a maszkot hordó személyt védi, hanem másokat.

A HVG szúrta ki, hogy Tom Lawton, az angliai Bradford Royal Infirmary orvosa egy sebészi maszkot vett fel, hogy megmutassa, az nem akadályozza az oxigén ki- és beáramlását. A férfi nem egyszerűen csak viselte az eszközt, hanem futott is vele: 22 mérföldet, vagyis mintegy 35,4 kilométert egyhuzamban.

Kép: Getty Images

Az orvos nemcsak saját fittségére támaszkodott, amikor a futás végén kijelentette, hogy semmi baja nem lett: pulzoximéter segítségével végig mérte a véroxigénszintjét, ami természetesen

az egészséges tartományban maradt. 

Így kijelenthető, hogy ha futás közben nem esik le valakinek drasztikusan a vérében az oxigén szintje, akkor valószínűleg a mindennapi teendők maszkban történő elvégzése közben sem fog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik