Tudomány koronavírus

Drámaian csökkentheti a COVID-19 súlyosságát a rendszeres testedzés

Attila Csaszar / Getty Images
Attila Csaszar / Getty Images

A British Journal of Sports Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a rendszeres testmozgás csökkenti a COVID-19 miatti kórházba kerülés kockázatát, és az intenzív ellátás veszélyét is, sőt, egyértelmű, hogy a halálozás esélyét is csökkenti. A kutatásból kiderült, hogy még az esetenkénti, nem rendszeres testmozgás is javíthatja az ember esélyeit a koronavírus ellen.

A Kaiser Permanente Fontana Orvosi Központ kutatói majdnem 50 ezer koronavírus-fertőzésen átesett embert vizsgáltak, és megfigyelték, hogy a 2020 januárja és a 2020. október 21-e közötti időintervallumban ki mennyi időt töltött naponta aktivitással. A kutatásban résztvevők átlagéletkora 47 év volt, 61,9 százalékuk volt nő, és a dél-kaliforniai népességre reprezentatív volt a minta. A résztvevők közül 6,4 százalék volt rendszeresen aktív, és 14,4 százalék rendszeresen inaktív, azaz szinte semmit nem sportolt és mozgott. A többiek esetenként edzettek, de nem rendszeresen.

A vizsgált alanyok közül 8,6 százalék került kórházba a koronavírus-fertőzés miatt, 2,4 százalék került intenzív osztályra, és 1,6 százalék hunyt el.

A kutatók megállapították, hogy a mozgásszegény életmód egyértelműen összekapcsolható a rosszabb betegséglefolyással, a rendszeres fizikai aktivitás pedig hozzájárul a kórházi kezelés kockázatának csökkenéséhez. Az egyáltalán nem sportolókhoz képest a rendszeresen sportolóknak nagyjából dupla annyi esélyük volt enyhe tünetekkel átesni a betegségen. A rendszeresen mozgókhoz képest

az egyáltalán nem sportolóknak 2,49-szeres esélyük volt arra, hogy elhunyjanak a vírus miatt.

A szakértők megjegyezték: meglepő, mennyire erős a kapcsolat a testmozgás és a COVID-19 lefolyása között. Még akkor is megmaradt ez a kapcsolat, amikor a kutatók olyan faktorokra is kiigazították az eredményeket, mint az elhízás vagy a dohányzás.

A konklúzió egyértelmű: a rendszeres mozgás nagy mértékben segítheti azt, hogy a koronavírus-fertőzés esetén valaki elkerülje a kórházi kezelést és a halált. Már a rendszertelen testmozgás is segít valamit a helyzeten, az azonban, aki teljesen inaktív, és semmit nem sportol, könnyen lehet, hogy rosszabb lefolyásra számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik