Tudomány

Elon Musk majma tényleg az agyával irányít egy játékot

HANNIBAL HANSCHKE / POOL / AFP
HANNIBAL HANSCHKE / POOL / AFP

Új felvételt töltött fel YouTube-csatornájára a Neuralink – szúrta ki a The Verge. A céget Elon Musk azzal a céllal alapította, hogy egy hatékony agy-gép interfészt hozzanak létre. Az új videó alapján a projekt jól halad, a felvételen szereplő majom az agyával képes irányítani egy kurzort.

Kapcsolódó
Nem is annyira sci-fi Elon Musk agyba ültethető chipje
De nem 5–10, hanem nagyjából 50 év alatt lehet belőle az, amit Musk beígért.

Pager, a kilencéves makákó a Neuralink által MindPongnak nevezett programmal játszott. Az interfészt a videó elkészítése előtt nagyjából hat héttel ültették be az élőlény agyába. A majom egy joystickkel tanult meg játszani, a betanítás során pedig felmérték, hogy mely idegsejtjei aktiválódnak.

Miután kiismerték a mintázatot, a joysticket lekapcsolták a gépről, Pager azonban továbbra is használhatta.

Az állatnak így fel sem tűnt, hogy valójában az agyával irányít.

Kifejezetten ritka, hogy egy tudományos projekt során hasonló videót hozzanak nyilvánosságra. A bevett eljárás szerint a fejlesztés folyamatáról publikációt készítenek, az eredményeket független szakértők vizsgálják felül, és csak ezt követően adnak ki felvételeket a kísérletről. Muskéktól ugyanakkor már megszokhattuk, hogy nem követik a hagyományokat.

Hasonló rendszert egyébként már korábban is létrehoztak. Matthew Nagle 2006-ban lett az első ember, akinél agy-számítógép interfészt alkalmaztak. Musk szerint a Neuralinknek köszönhetően egy nap a bénult emberek gyorsabban tweetelhetnek majd, mint ahogy egy egészséges ember az okostelefonján pötyög.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik