Tudomány

Rövidesen nyári meleg lesz

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Hazánk időjárása jelenleg kettős képet mutat. Az alapállapot szerint egy felettünk húzódó anticiklon hatására kellemes, tavaszi az időjárás, de inkább csak az ország nyugati felén. Keleten-északkeleten ugyanis, egészen Budapestig egy hideg légörvény „kúszott” be térségünkbe Szibéria felől. Komoly hideget az évnek ebben a szakaszában már nem tud okozni, de látványos különbséget igen: a keddi csúcshőmérséklet északkeleten 10, míg a nyugati tájakon akár 22 fok is lehet.

Szerdától aztán az anticiklon elfoglalja hazánk »légterét«, mindenhol melegedés kezdődik. Már-már nyárias lesz az idő, csütörtökön akár 24 fokos maximummal

–mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül. hu munkatársa. Hozzáteszi: „definíció szerint” 25 Celsius-foktól beszélünk nyári időről, egy-egy helyen akár ez is meglehet.

Hűvös húsvét

Csütörtök este azonban egy hidegfront érkezik, lehűti a húsvétot. Csapadék nem igazán várható, jelentősebb eső pénteken valószínű északkeleten,

a hőmérséklet 10-17 fok között alakul a négy napban.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint keddtől, azaz április 6-ától egy délnyugati ciklon hoz újabb felmelegedést és némi esőt. A csapadék mennyisége és eloszlása egyelőre nem látszik pontosan, annyit mondhatunk, hogy záporokra, zivatarokra kell majd számítani, miközben a délutánonként 15-20 fokig melegszik a levegő.

Nyár és tél egymás után

Az újabb változás április 11-12. táján érkezik, mintha betörne a nyár: országosan 20-26 fokot mérhetünk, de helyenként 28 fokot is mutathatnak majd a hőmérők. A június tehát már szűk két hét múlva beköszön, de ezzel még korántsem jött el a nyár, április idén olyan szeszélyes lesz, amilyen csak lehet.

A jelenlegi modellek szerint a hónap vége felé, 21-22. magasságában komolyan megnő az északi áramlás esélye, a hidegbetöréssel pedig ideig-óráig megjelennek a késő tavaszi fagyok is. Sajnos ez mindig benne van a pakliban, május közepére melegszenek fel annyira az északi területek, hogy az onnan érkező légtömegek nem mínuszokat, hanem legfeljebb lehűlést vagy enyhülést szállítanak a Kárpát-medencébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik