Tudomány

Időjárás: látványos fordulat jön holnap

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az elmúlt hetekben sorozatos hidegbetörések akadályozták a tavasz kiteljesedését, sőt februárra jellemző téli időjárást okoztak komolyabb fagyokkal, széllel, hózáporokkal. Az utolsó a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka érte el térségünket, de azóta még ha nem is szembetűnő sebességgel, de melegedés kezdődött.

Kedden a Nyugat-Európa felett örvénylő anticiklon kezdte el kelet felé szorítani a hideg légtömegeket, a »látványos« fordulat csütörtökön várható

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Egyre melegebb

Miután az anticiklon kiszorította a hideget, szombat magasságában nyugat felől egy hidegfront érkezik, ám ez kora tavasszal nem hoz lehűlést. Kissé megélénkül a szél, csapadék is várható, a legnagyobb eséllyel Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében. Megszűnnek az éjszakai fagyok, a hőmérséklet már csütörtökön sok helyen átlépi a 10 fokot,

a folytatásban pedig 14-19 fokot mérhetünk, ami végre megfelel az ilyenkor szokásosnak.

Hétfőn aztán egy északkeletről érkező hideg légörvény halad át hazánkon, de hiába nevezhetjük szibériai eredetűnek, március végén már Szibéria sem olyan hideg, hogy a Kárpát-medencébe érkezve a légtömeg komolyabb lehűlést okozzon.

Kellemes tavasz, de még rúghat egyet a tél

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő hét első felében, hétfőtől szerdáig is csak 11-16 fokra csökken az átlaghőmérséklet, majd ismét felmelegedés kezdődik: áprilisba már 15-20 fokkal lépünk át.

Ekkor már egy délnyugat-európai ciklon érezteti hatását, ami afrikai enyhe levegőt sodor felénk a Földközi-tenger nedvességével keverve. A modellszámítások szerint viszonylag tartósan megmarad ez az állapot, a hónap első fele kellemes, akár 20 fok feletti hőmérséklettel telik, gyakoriak lesznek az esők, zivatarok is kialakulhatnak.

Utána viszont – jelen állás alapján – rúg még egy nagyot a tél: április 20-22. táján erősebb hidegbetörésre számíthatunk. Nem látszik tisztán, hogy ez a gyakorlatban mit jelent majd, a meteorológus óvatosan fogalmaz: a szokásosnál nagyobb az esély fagyok kialakulására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik