Tudomány koronavírus

Koronavírus: az időseknek nagyobb esélyük lehet az újrafertőződésre

Tempura / Getty Images
Tempura / Getty Images

Egy átfogó dán tanulmány négymillió ember adatait vizsgálva arra jutott, hogy a természetes immunitás a koronavírus-fertőzés után viszonylag magas, de az idősebbek körében lényegesen csökken. A The Lancet tudományos folyóiratban megjelent kutatási eredmények azt mutatják, hogy az újrafertőződés elleni védettség 80,5%-os volt,

a 65 év felettiek körében azonban a fertőzés megismétlődésének kockázata 47,1% volt.

Dobson Szabolcs gyógyszer-engedélyeztetési szakértő Facebook-csoportjának posztjából kiderül az is, hogy a védettség nem csökkent a vizsgált időszakban, azaz 2020 március-május között, majd a megismételt PCR-tesztelés idején, 2020 szeptember-december között: a 3-6 hónapos követési adatok alapján 79,3%-os, míg a legalább 7 hónapos követési adatok alapján 77,7%-os volt.

A kutatók végeztek egy alternatív kohorsz elemzést is, amelyben a 2020-as év folyamán megfigyelt fertőzési arányokat hasonlították össze a legalább 3 hónappal korábban fertőződöttek és nem fertőződöttek esetében. Figyelték az életkor, a nem és a fertőzés óta eltelt időtartam hatását is.

A szakértők megjegyezték, hogy az eredmények alapján tudnak tanácsot adni az elsőként vakcinázandó csoportokra vonatkozóan, mivel egyértelműen kijelenthető, hogy az idősek szervezetében a természetes védelem gyengébb. Arról ebből a kutatásból nincs adat, hogy a második megfertőződés milyen tünetekkel jár, és hogy az újrafertőződés enyhébb lefolyású-e, mint az első.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik