Tudomány koronavírus

Izraelben halva született koronavírus miatt egy csecsemő

Getty Images
Getty Images

Két halva született csecsemőnél is kimutattak koronavírus-fertőzést, az egyiknél a szakemberek szerint a betegség volt az oka a halálnak – írja a New York Postra hivatkozva a 444. Egy nő a terhessége 36. hetében veszítette el magzatát szombaton egy izraeli kórházban, itt azonban egyelőre nem biztos, hogy a koronavírus volt a tragédia oka, egy másik, 25. hétre született magzatnál viszont igen.

A magzat a méhlepényen keresztül fertőződött meg.

Hasonló esetet korábban jelentettek már Bulgáriából és Brazíliából, de még mindig nagyon ritka, hogy egy magzat az anyaméhben fertőződjön meg. Arra is volt azonban már példa, hogy az anya antitesteket adott át a magzatnak úgy, hogy a csecsemő még meg sem fertőződött a vírussal.

Az amerikai járványügyi hatóság egyébként kifejezetten ajánlja a terhes nőknek a koronavírus elleni vakcinát, mert a koronavírus miatt jelentősen nő a koraszülés kockázata. Itthon erre egyelőre még nincs kifejezett ajánlás, mivel egyik vakcinát sem tesztelték eddig külön állapotos nőkön – ez nem jelenti azt, hogy veszélyes rájuk, csupán azt, hogy nincs még eredmény ilyen kutatásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik