Tudomány koronavírus

Ezért lehet fertőzőbb a brit koronavírus-variáns

JUAN GAERTNER / SCIENCE PHOTO LIBR / JGT / Science Photo Library via AFP
JUAN GAERTNER / SCIENCE PHOTO LIBR / JGT / Science Photo Library via AFP

A Nature cikkéből kiderül, hogy a brit koronavírus-variáns (B.1.1.7) valószínűleg azért fertőzőbb, mert több időt tölt az emberi szervezetben.

Korábbi kutatások arra engedtek következtetni, hogy a brit variáns nagyjából 50 százalékkal fertőzőbb, mint a többi mutáns. Most a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola kutatói vizsgáltak meg 65 olyan személyt, akinél COVID-19 fertőzést találtak, közöttük heten voltak, akik a brit variánssal fertőződtek meg. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a vírus meddig maradt a betegek szervezetében.

Azt találták, hogy a B.1.1.7 átlagosan 13,3 napig volt megtalálható a szervezetben, szemben a „régi” variánssal, ami 8,2 napig. A vírusterhelésben nem volt számottevő különbség a két csoport között. Az eredmények azt sugallják, hogy a brit variáns azért lehet fertőzőbb, mert több időt tölt az ember szervezetében, ezáltal

több a kontaktszemély, a fertőzött több embernek adhatja át a vírust. 

A szakértők a helyzet orvoslására hosszabb karanténperiódust ajánlanak azoknak, akik bizonyítottan a brit variánssal fertőződtek meg.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kutatás viszonylag alacsony alanyszámmal készült, és a kutatást nem vizsgálta még át független tudományos tanácsadói testület, mindössze preprintről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik