Tudomány koronavírus

Erősen mutálódott hibriddé egyesült két koronavírus-variáns

RINGO CHIU / AFP
RINGO CHIU / AFP

Aggasztó hírekről számol be a New Scientist: az itthon is felbukkanó, fertőzőbb brit koronavírus-variáns összeolvadt a kaliforniai variánssal egy erősen mutálódott hibridet létrehozva, ami azt is jelezheti, hogy a járvány új szakaszába léptünk. Az úgynevezett rekombinációs eseményt, vagyis azt, hogy a két variáns genomja egyesült, egy Kaliforniában levett mintában vették észre.

A B.1.1.7 brit és a B.1.429 kaliforniai variáns egybeolvadásából született új variáns felelős lehet a koronavírusos esetek számának megnövekedésében Los Angelesben, mivel olyan mutációt hordoz, ami a korábbiakra termelt antitestek egy részét ki tudja kerülni. A variánst a Los Alamos Nemzeti Laboratóriumban fedezték fel, és már február másodikán felfigyeltek rá. Ha sikerül megerősíteni a pontos származását, ez lehet az első rekombináció, ami felbukkant a járvány alatt.

A rekombináció egyébként a koronavírusoknál elég gyakori jelenség, így a szakértőket nem lepte meg a felbukkanása. Legtöbbször az ilyen összeolvadás nem jár semmilyen előnnyel a vírus számára, ritka esetekben azonban előnyhöz juttathatja azt. Néhány szakértő úgy gondolja, hogy a SARS-CoV-2 is rekombináció útján jöhetett létre.

Egyelőre nem tiszta, hogy a rekombináció emberben jött-e létre, vagy tovább is adható, illetve az sem, hogy veszélyesebb variánsról beszélhetünk-e. 

A koronavírusok azért hajlamosak a rekombinációra, mert az enzim, ami replikálja a genomjukat, hajlamos „elhagyni” a másolandó RNS-szálakat a sejteken belül, amelyekért aztán később „visszatér”. Ha egy sejten belül két különböző koronavírus-genom is található, rekombináció történhet. A mostani esetben a szervezetben két különböző variáns lehetett megtalálható, ennek köszönhető az összeolvadás.

Sokat még nem tudni az új variánsról, de az biztos, hogy tartalmazza a brit variáns Δ69/70 mutációját, amitől ez könnyebben terjed, és a kaliforniai L452R mutációját, ami viszont ellenállóvá teszi bizonyos antitestekre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy jobban terjedő és ellenállóbb lett a variáns – ahhoz, hogy ezt ki lehessen jelenteni, még további vizsgálatok szükségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik