Tudomány

Segíthet a rák elleni küzdelemben a zöld tea

Getty Images
Getty Images

A Rensselaer Politechnikai Intézet friss kutatása kimutatta, hogy a zöld teában található egyik antioxidáns segítheti csökkenteni a rák kialakulásának esélyét – az egész folyamat kulcsa pedig a p53 fehérje, ami a daganatos betegségek során sokszor válik diszfunkcionálissá, írja az IFL Science. A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az epigallocatechin-gallát nevű antioxidáns megnöveli a p53 mennyiségét a szervezetben, és segíti a rákellenes aktivitását.

Az epigallocatechin-gallát (EGCG) a zöld tea egyik legfőbb antioxidánsa,

a szakértők szerint a most felfedezett összefüggés segíthet majd az ehhez hasonló vegyületeket tartalmazó gyógyszerek kifejlesztésében, amelyek hatásosak lehetnek a rákterápiákban.

A p53 elképesztően rugalmas alakja miatt több feladatot elláthat a sejten belül: megkönnyíti a sérült DNS helyreállítását, és elősegíti az apoptózist, ami a programozott sejthalált takarja akkor, ha a DNS-t már nem lehet megjavítani. Megállítja a sejtek növekedését és osztódását is, ha valami rosszul zajlik.

Normál esetben a p53 viszonylag alacsony szinten van jelen a sejtekben, ami az átlagos működéshez teljesen elég is. Rákos sejtek megjelenésekor azonban szükség lenne többre, hogy a fehérje kifejthesse rákellenes funkcióját is – ebben segít az EGCG, ami megelőzi a p53 lebomlását. A kutatási eredmények rámutatnak, hogy a p53 N-terminálisát hogyan lehetne felhasználni lehetséges rákterápiás módszerekhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik