Tudomány

Ez lehet az első hatékony, személyre szabott melanomavakcina

Getty Images
Getty Images

Véget ért a személyre szabott melanomavakcina, a NeoVax első klinikai kutatási fázisa – írja az IFL Science. A négy évig tartó kutatásban 8 kifejezetten halálos melanomával küzdő beteget vizsgáltak, akik mindegyike túlélte az időszakot, hatuknál pedig el is tűnt a bőrrák a kutatás végére.

A rákra nem létezik egységes gyógymód, mivel nem egyetlen betegségről van szó – rengeteg génvariáns okozhat rengeteg féle rákot. Ezért lehet a jövő megoldása a személyre szabott orvoslás, és ezzel együtt

a személyre szabott vakcinák is, még egy olyan legyőzhetetlennek tűnő betegségre is, mint a rák. 

A NeoVaxhoz az amerikai Dana-Farber Rákintézet kutatói a ráksejtek felületén található antigéneket vették célba. Ezek a speciális antigének, vagyis neoantigének, csak a tumorokban találhatók meg – éppen ezért, ha sikerül az immunrendszert megtanítani arra, hogy felismerje őket, az végezni fog a rákos sejtekkel. A NeoVaxban ezeknek a neoantigéneknek egyes részei, az úgynevezett epitópok találhatók meg, csakhogy ezek is páciensspecifikusak kell, hogy legyenek – éppen ezért mintát kell venni a beteg daganatából, és ez alapján elkészíteni a vakcinát. Ha ezt az oltóanyagot befecskendezik, az immunrendszer T-sejtjei felismerik az adott epitópokat, és meggátolják a daganatos sejtek szaporodását.

Az első fázis után a kutatók azt találták, hogy mind a nyolc beteg immunrendszere felismerte az epitópokat, sőt, még a hozzájuk köthető rokon formákat is. A szakértők szerint a legcélszerűbb megoldás az lesz majd, ha a vakcina egy kombinált kezelés része lesz, amennyiben a kettes és a hármas fázisban is ilyen jó eredménnyel szerepel.

A kutatási eredmények a Nature tudományos folyóirat hasábjain jelentek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik