Getty Images
Tudomány koronavírus

Katasztrofálisan hat a világjárvány a rákgyógyításra

Katasztrofálisan hat a nem fertőző betegségek, köztük a rák gyógyítására a világjárvány – hívta fel a figyelmet az MTI szerint az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) regionális európai igazgatója csütörtökön, a rákellenes világnapon.

A koppenhágai székhelyű szervezet vezetője kiemelte, hogy az új koronavírus okozta világjárvány miatt visszaesett a daganatos betegek ellátása, késnek a diagnózisok és a kezelések. Az elmaradó diagnózisok mellett egyes országokból gyógyszerhiányt is jelentettek, ezért előreláthatóan emelkedni fog a rákos megbetegedések és halálozások száma.

Az európai WHO olyan jövőben reménykedik, ahol a rák nem lesz életveszélyes betegség.

„Nem tudjuk eltüntetni a rákot, de törekszünk arra, hogy a rák okozta halálozást megelőzzük” – mondta Hans Kluge.

A hivatalos adatok szerint 2020-ban Európában 2,7 millió embernél fedeztek fel rákot, 1,3 millióan haltak meg a rosszindulatú daganatok számos változatának következtében. A WHO európai régiója 53 országot foglal magában.

Kluge megjegyezte, hogy egy normális évben a régión belül majdnem 2,2 millió ember hal meg rákban, ami „túlságosan nagy szám, ha tudjuk, hogy ezek a halálozások megelőzhetők lettek volna”.

A régióban nőttek az egyenlőtlenségek a kezeléshez való hozzáférésben, a különbségek csökkentésére a regionális iroda csütörtökön új kezdeményezést indított, amelynek öt fő területe a megelőzés, a korai felismerés, hozzáférés a diagnózishoz és a kezeléshez, a palliatív – tüneteket és mellékhatásokat csökkentő – ellátás.

„Először a gyermekrákra, a méhnyak- és melldaganatra fókuszálunk” – tette hozzá közleményében Kluge.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!