Tudomány

Az e-cigaretta is jelentősen rontja a férfiak termékenységét

Getty Images
Getty Images

Régen még sikk volt, sőt, a Marlboro-man korában férfiasnak is számított a dohányzás, ma már tudjuk, hogy nagyon nem okos dolog. A cigaretta ugyanis erősen rontja többek közt a termékenységet is, ami napjainkban kiemelt jelentőségű kérdéssé nőtte ki magát. Az egészségkárosító hatások elkerülése érdekében sokan váltottak e-cigarettára, de kutatások alapján ezzel nem kerülnek közelebb a vágyott családhoz.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi specialista van a segítségünkre.

Cigi kontra e-cigi

A cigaretta, illetve a dohányzás bizony szenvedélybetegség, vagyis hiába gondoljuk, hogy olyan egyszerű lerakni a káros kis rudakat, ez bizony sokszor elképesztően nehéz. Nem csak a dohányos ingerküszöbe változik meg tőle, de sokan az evésbe menekülnek. A nikotinéhség pedig évek múlva is jelen lehet, hiszen a nikotin a zsírban elraktározódik.

Néhány évvel ezelőtt megérkezett fehér lovon a felmentősereg, az e-cigaretta formájában, és nagyon sokan igyekeztek is váltani. Napjainkban, amikor egy doboz cigaretta 1000 forint felett van, az e-cigi gazdaságilag is lényegesen jobb megoldásnak tűnik.

Dohányzás és termékenység

Az tudjuk, hogy a terhes nők számára a dohányzás tilos, hiszen komolyan képes ártani a magzatnak. Mára az is nyilvánvaló, hogy a leendő édesapa örökítőanyagában is elképesztő rombolást visz véghez, mind a mennyiséget mind pedig a minőséget tekintve. De vajon ezen a helyzeten változtat az e-cigaretta?

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint nem. A vizsgálatokban dohányos, nem dohányos, e-cigarettát használó, marihuánát fogyasztó és a tubákot használó férfiakat vizsgáltak.

Az e-cigaretta esetében sajnos szignifikánsan alacsonyabb a spermiumszám, mint a nem dohányos férfiak között.

Ez számszerűsítve átlagolva azt jelenti, hogy 147 millió/ml adat áll szemben 91 millió/ml-el. A szokványos cigaretta esetében érdekes módon nem ekkora az eltérés, ott 103 millió/ml adat mutatkozik.

Egyik sem jobb, és bár sokáig az e-cigaretta mellett szólt, hogy úgy gondolták, kevésbé káros, mint a hagyományos dohánytermék, mára ez is megdőlni látszik. Ugyan a vizsgálatokat még meg kell ismételni, hogy a hibaszázalékok minimálisra csökkenthetők legyenek, az eredmények így is elgondolkodtatóak.

Spermiumszám növelése

A dohányzás elhagyása az egyik legjobb, amit a termékenység növelés érdekében tehetünk – és persze az egészségünkért is. Emellett azonban még mindig ott vannak a környezeti ártalmak, a stressz és az egészségtelen életmód, melyek kiküszöbölése többnyire nem ilyen egyszerű.

Remek alternatíva lehet a megfelelő férfivitamin alkalmazása, mely, ha tényleg jó, képes igen nagy arányban növelni a spermiumszámot és a minőséget is, abban az esetben, ha az eltolódást nem betegség okozza. Ehhez azonban mindenképpen komplexnek kell lennie, és a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában kell tartalmaznia. Mindkettő a felszívódás – hasznosulás miatt fontos. A biológiailag aktív kötés formák mellett a hasznosulás akár 80%-kal is javul. Ez a készítményekben jellemzően a -citrát és -glükonát kötési formákat jelenti (cink-citrát, réz-glükonát). A komplexitás pedig azért fontos, mert az egyes anyagok segítik mások felszívódását, mint a cink és a réz kapcsolatában, vagy éppen a C-vitamin és a vas esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik