Tudomány

Tavasz lesz napokon belül

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Nagyon hideg van – valószínűleg így lehetne összefoglalni jelenlegi időjárásunkat kevés tudományos igénnyel, de annál kifejezőbben. A -10 vagy -20 fokos hajnalok, a napközben is nulla fok alatti vagy környéki hőmérsékletek a 2020/2021-es tél leghidegebb periódusát jelentik, a sok helyen megerősödő szél pedig még inkább csökkenti a hőérzetet.

Itt a tavasz

Mindezt a sokat emlegetett, hullámot formáló, észak-déli irányú, úgynevezett meridionális áramlás okozza, aminek jelenleg az északi, leszálló ágában vagyunk. Ez hozza „lefelé” a sarkvidéki hideget. A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban alakul ki gyors és extrém változásokat okozó meridionalitás, a modellszámítások szerint idén egész áprilisig tartogathat télies meglepetéseket.

Erről azonban kicsit később, most ugyanis nagy változás készülődik a légkörben. A fagyos levegő lassan kelet felé húzódik, és néhány napra a meridionális hullámok is elkerülik hazánkat. Hetek után beáll az egyébként normálisnak nevezhető, nyugat-keleti, úgynevezett zonális áramlás, de közel sem hoz „normális” időt:

Erőteljes enyhülésben lesz részünk, a hét végére az ország nagy részén már 10-12 fokot mérhetünk. A kőkemény télből napok alatt ugrunk a kellemes tavaszba, mintha március közepe lenne: az időjárás egy egész hónapot lapoz előre a naptárban

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Kettészakad az ország

A nyugatias áramlással egymás után két melegfront érkezik a Kárpát-medencébe. Hétfőn és kedden még lesznek olyan tájak, ahol délután sem emelkedik nulla fok fölé a hőmérséklet, de szerdától már mindenhol a pozitív tartományba esnek majd a maximumok. Közben pedig egyre inkább „kettészakadunk”.

Hazánk északkeleti tájain nehezen adja meg magát a tél, a havas tájakon a legmelegebb órákban is csak 0-2 fokot mérhetünk, míg az ország legnagyobb részén 5-10 fok lesz az átlag, néhol azonban ennél magasabb hőmérséklet is előfordulhat.

Keddre virradó éjjel, majd délelőtt nyugaton főként a Dunántúlon várható csapadék, elszórtan hószállingózás, gyenge havazás. Hasonlóan alakul a szerda is, többnyire gyenge esőre, de reggel északon átmeneti ónos esőre, északkeleten pedig hószállingózásra, kisebb havazásra készülhetünk. Ezt követően azonban a csapadékhajlam alábbhagy, a hét további részében legfeljebb gyenge esővel találkozhatunk itt-ott.

Kapcsolódó
Óriáshullámok teszik kaotikussá a magyarországi időjárást
Egyre enyhébb teleket, extrém hidegbetöréseket, őszi és tavaszi negatív csúcsokat, valamint pontatlanabb előrejelzéseket ígér a klímaváltozás Magyarországnak.

Visszatér a tél

A tavaszias idő a nyugati áramlással együtt viszonylag sokáig kitart, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint jelentős változás február 20. környékén várható. Ismét a meridionalitás veszi át az uralmat térségünk felett, 23-24. magasságában várható újabb hidegbetörés.

Korábban úgy tűnt, hogy a mostanihoz hasonló, kemény fagyokat hoz, de a legfrissebb modellek már csak 30 százalékos esélyt mutatnak erre

– mondja a szakember. Hozzáteszi: messze van még ahhoz, hogy pontos előrejelzést próbáljunk adni, érintettségünk azon múlik, hogy hol fog majd leszakadni a hideg Európa fölé. Az viszont biztos, hogy a meridionalitással visszatér a tél. Egyelőre úgy tűnik, messze még a búcsú, a jelenlegi állás szerint március elején, és végén is számíthatunk hidegleszakadásokra, de még áprilisban is lehet komolyabb fagy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik