Tudomány

Elveszett vaskori településre bukkantak

Egy vaskori település maradványait, egy római kori villát és különböző tárgyakat azonosítottak egy Oxfordshire-ben zajló ásatáson – írja a The Guardianre hivatkozva az MTI. A vaskori, kör alakú, 10 méter átmérőjű házak maradványait a Wittenham Clumps melletti lelőhelyen tárták fel. A kutatók korábban is tudták, hogy a terület már 3 ezer éve lakott volt, de az előkerült gazdag vaskori leletek így is meglepték a szakértőket.

Az ásatáson az időszámítás előtt 400-100 közötti időszakból származó, több mint tucatnyi kör alakú ház maradványait, illetve egy hatalmas, a 3. század végére vagy a 4. század elejére datálható római kori villa romjait találták meg.

A feltárás azért kezdődött meg az egyhektárnyi területen, mert az Earth Trust környezetvédelmi szervezet erre a helyszínre tervezi új látogatóközpontját, a munkálatok előtt pedig fel akarták mérni a terület régészeti értékeit.

Richard T. Nowitz / Getty Images

Lisa Westcott Wilkins régész szerint a felfedezések hatalmas meglepetést okoztak. Rengeteg olyan tárgyi emlék került elő, amelyek az egykor ott élő emberek hétköznapjairól árulkodnak, a szakember az ásatás során úgy érezte, hogy szinte testközelbe került az egykori település lakóinak élete. Chris Casswell, a terepmunkákat végző DigVentures vezetője elmondta, hogy a környéken folytatott korábbi feltárásokon bronzkori, vaskori és római kori maradványokat is találtak, hasonlóan gazdag leletegyüttesről azonban nem is álmodoztak. A környéken egykor egy jelentős vaskori település állhatott.

A tervek szerint az ásatás befejezését követően felépítik a vaskori körházak mását, hogy a látogatók betekintést kapjanak az egykor itt élők világába. A római villa feltárása folyik, az épület mindegy kétharmada még a föld alatt van. A régészek két római kori temetőt is találtak több mint 40 sírral, illetve kőből készült, búza szárítására szolgáló kemencéket. Jó állapotban fennmaradt vaskori edények, csontból készült fésűk, sebészeti eszközök és rengeteg agyagedénytöredék is előkerült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik