Tudomány koronavírus

Egy kólásdobozban elférne az összes koronavírus

IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / IMAGE POINT FR / BSIP via AFP
IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / IMAGE POINT FR / BSIP via AFP

Azzal talán nem árulunk el nagy titkot, hogy a vírusok elképesztően kicsik: a világjárványt okozó SARS-CoV-2 például 100 nanométer széles, még a hagyományos mikroszkópokkal sem látható. Azon azonban biztosan kevesen gondolkodtak még el, hogy pontosan hány koronavírus kering a bolygón, és hogy ezek nagyjából mekkora helyet töltenének ki – aki azonban mégis, annak most segítünk: az IFL Science cikke szerint, ha a világon összegyűjtenénk az összes jelen lévő koronavírust, azok nagyjából egy kólásdobozt töltenének meg.

A szerző, aki egyébként a Bath-i Egyetem kutatója, statisztikai és epidemiológiai modellezést használt, és megállapította, hogy nagyjából 3 millió embert fertőz meg minden egyes nap a patogén. A vírusterhelést számításba véve annak csúcsát valahol egymilliárd és százmilliárd közé teszik – azaz egy emberben, ha magas a vírusterhelése, ennyi vírus található. Ha ezt összevetjük a hárommillióval, kiderül, hogy 2×10¹⁸ koronavírus kering egy adott pillanatban a bolygón.

Ha soknak tűnik, az azért van, mert az is: nagyjából ennyi a száma a homokszemeknek is a Földön. Így még nehezebb elképzelni, hogy mindez belefér egy 0,33-as kólásdobozba – pedig a vírusok tényleg nagyon kicsik, egy nanométer ugyanis a méter milliárd részét takarja. A vírus átmérője nagyjából ezerszer kisebb, mint az emberi hajé.

A számítások szerint összesen 120 milliliternyi koronavírus van a bolygón egy adott pillanatban, ezeket azonban, ha összeöntenénk, nem nagyon szorosan helyezkednének el egymás mellett, hanem a tüskefehérjék miatt szellősebben – de még így se töltenének meg teljesen egy kólásdobozt sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik