Tudomány koronavírus

A COVID-19 újabb tüneteire bukkantak

Az Imperial College London csapata egy új tanulmányban tesztek és kérdőívek segítségével mérte fel a COVID-19 tüneteit – írja a Sky News. A szakértők nagyjából egymillió ember adatait vizsgálták, melyeket tavaly június és idén január között gyűjtöttek be.

A kutatók szerint a betegség „klasszikus” jelei, így a láz, a köhögés, illetve az ízlés vagy szaglás elvesztése mellett a hidegrázás, az étvágytalanság, valamint a fej- és az izomfájdalom is gyakori tünetek.

A vizsgált személyek 60 százaléka ugyanakkor semmilyen jelét nem mutatta a betegségnek a tesztelés előtti héten.

Marjai János / 24.hu

Az adatok alapján a fertőzés jelei korcsoportonként változhatnak, a hidegrázás azonban minden korosztályra jellemző. Fejfájás főként az 5-17 éves pácienseknél jelentkezhet, náluk viszont ritkább a láz és a köhögés. Az étvágytalanság a 18 évesnél idősebbeknél gyakori, míg az izomfájdalom a 18-54 éves csoportot érinti leginkább.

Az Imperial College London azt is felmérte, hogy az Egyesült Királyságban utóbb kialakult mutáció eltérő tüneteket okoz-e. Ehhez először novemberi és decemberi adatokat elemeztek, amikor az új variáns a megbetegedések 16 százalékát idézhette elő, majd januári információkat is analizáltak, amikor a mutáció már a fertőzések 86 százalékát okozhatta. Az eredmények alapján a tünetek ekkor is hasonlóak voltak, novemberhez és decemberhez képest ugyanakkor januárra csökkent az ízléshez és szagláshoz köthető tünetek aránya.

A koronavirus.gov.hu szerint a COVID-19 leggyakoribb jelei a láz, a fáradtság és a száraz köhögés, egyes betegeknél pedig izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés és légszomj is kialakulhat. A hivatalos tájékoztatási oldalon az íz- és a szaglásérzékelés zavarát vagy elvesztését is felsorolják a betegség jelei között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik