Tudomány koronavírus

Kemenesi: a vakcinák teljes mértékben védenek a súlyos betegségtől

Gokhan Balci / ANADOLU AGENCY / AFP
Gokhan Balci / ANADOLU AGENCY / AFP

Kemenesi Gábor virológus Facebook-oldalán osztotta meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) konferenciáján elhangzottak összefoglalóját: véleménye szerint látható, hogy komoly szakmai/utánkövetési és tudományos háttér van egy ilyen folyamat mögött a biztonságosság folyamatos biztosítása érdekében, és a betegség kockázatai messzemenően túlszárnyalják a vakcinák által jelentett esetleges mellékhatások hátrányait.

🧾 🇪🇺 💉Beszámoló

Ma az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) konferenciáján vettem részt a hallgatóság részeként, elhoztam…

Közzétette: Gábor Kemenesi – 2021. február 10., szerda

 

A legfontosabb konklúziókat így foglalta össze:

  • Az engedélyezett vakcinák hatékonysága: 60-95%. Ez minden esetben a tünetes megbetegedés kivédését jelenti, az eddigi tapasztalatok szerint az összes teljes mértékben véd a súlyos/kórházi kezelést igénylő megbetegedés ellen.
  • Klinikai vizsgálati fázisokba bevont emberek száma: 10 ezer- 40 ezer. Közülük a vakcináltakat (nem a kontrollcsoportot, aki placebót kapott) további két évig meg is figyelik.
  • A vakcina használata után is komplex megfigyeléseket és elemzéseket végeznek.
  • Minden egyes vakcinánál alapelvárás, hogy a készítmény használata során jóval nagyobb túlsúlyban legyen annak előnye, mint az esetleges kockázat.
  • Egyelőre nem tudni, meddig nyújt védelmet, erre legkorábban a klinikai hármas fázis során beoltott emberek megfigyelése adhat információt. Egyelőre 6-7 hónap a leghosszabb időtartam amit láthatunk, nagyon jó értékeket mutatnak, így ennél hosszabb védelem várható.
  • Továbbra sem tudni, hogy a vakcináltak, a kialakult védelem ellenére is képesek-e tünetmentes vagy nagyon enyhe fertőzöttként terjesztőként működni. Így különösen fontos a vakcina után is a szabályok követése, hogy ne fertőzzünk másokat.
  • Terhesség esetén a nem-klinikai vizsgálatok (tehát állatkísérletek) nem indikálnak káros hatásokat terhesség alatt. Minden esetben orvosi konzultáció dönt a vakcinálásról. Ez igaz egyéb kérdéses esetekre is (például immunszupresszió).
  • Időskor: a Comirnaty (Pfizer) esetében 75 év felettieket is vizsgáltak, nem figyeltek meg eltérést az oltási reakciók tekintetében; a Moderna esetében 18-94 éves korig vizsgálták, itt sem tapasztaltak oltási reakció eltérést; az AstraZeneca esetében a legtöbb vizsgálati alany 18-55 év közé esett, viszonylag kevés idősebb alannyal – a kialakult immunválasz idősekben is megfelelő volt és a biztonsági profil is megfelelő, ám a most folyó vizsgálatok további adatait (nagyobb vizsgálati szám) megvárják.
  • Etnikai csoportok közt nem volt különbség egyik technológiánál sem.
  • A Szputnyik V tudományos tanácsadói megkereséssel éltek az EMA felé, engedélyezési dokumentumok egyelőre nem érkeztek, habár kifejezték szándékukat az eljárás megkezdéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik