Tudomány zöldövezet

A koronavírus rokonára bukkantak a természetben

mauribo / Getty Images
mauribo / Getty Images

A COVID-19-et okozó Sars-CoV-2-höz nagyon hasonló vírust azonosítottak egy kelet-thaiföldi vadrezervátum denevérjeiben – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A szakemberek úgy vélik, hogy a denevérek Ázsia-szerte a Sars-CoV-vel rokon vírusokat hordozhatnak.

Lin-Fa Wang, a Szingapúri Nemzeti Egyetemen munkatársa és kollégái egy kelet-thaiföldi vadrezervátum mesterséges barlangjában élő kis patkósdenevéreknél mutatták ki az új vírust. A RacCS203 nevű vírus genomja 91,5 százalékos egyezést mutat a SARS-CoV-2 génkészletével. Szintén közeli rokonságban áll egy másik koronavírussal, a RmYN02-vel, amelyet a dél-kínai Jünnan tartományban élő denevérek hordoznak, és amelynek genomja 93,6 százalékban egyezik a Sars-CoV-2-ével.

A kutatók szerint a mintavételi terület és a minta nagyságának korlátozottsága ellenére biztosak abban, hogy a Sars-CoV-2-vel nagyfokú genetikai hasonlóságot mutató koronavírusok széles körben jelen vannak a denevérekben Ázsia számos régiójában.

A nemzetközi csapat megvizsgálta a denevérektől, illetve egy Dél-Thaiföldön lefoglalt tobzoskától vett antitesteket. Az antitestek képesek voltak semlegesíteni a járványt okozó vírust, ami ugyancsak alátámasztja, hogy a SARS-CoV-2-vel rokon koronavírusok cirkulálnak Délkelet-Ázsiában.

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a Sars-CoV-2 természetes hordozója valamilyen állat, a legnagyobb valószínűség szerint denevér lehetett, a kórokozó pedig egy közvetítő faj révén terjedhetett át az emberre. A vírus pontos eredetét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy szakértői csoportja vizsgálja jelenleg Kínában. Az eddigi adatok alapján valószínűtlen, hogy az új típusú koronavírus egy kínai laboratóriumból származik.

Kapcsolódó
WHO: valószínűtlen, hogy a vírus egy kínai laboratóriumból származik
A kutatócsoport Vuhanban vizsgálódott, hogy kiderítse, valójában mikor és hol indult a világjárvány.

Peter Ben Embarek, a csoport vezetője szerint a kutatások azt sugallják, hogy a vírus természetes hordozói egyes denevérfajok lehetnek. Hozzátette, hogy az állatokból egy közvetítő fajon keresztül érhette el a kórokozó az embert. Ennek meghatározásához további célzott vizsgálatokra lenne szükség, nemcsak Kínában, hanem más országokban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik