Tudomány koronavírus

Elkapta a koronavírust a vírusellenes sámánszirupot reklámozó egészségügyi miniszter

LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP
LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP

Elkapta a koronavírust Pavithra Wanniarachchi, Srí Lanka egészségügyi minisztere. Ez azért érdekes hír, mert Wanniarachchi korábban teljes mellbedobással reklámozott egy növényi gyógyszirupot, amit egy sámán rakott össze, és állítólag életre szóló védettséget adott a koronavírussal szemben – ezek szerint mégsem ez a helyzet.

Az országban a járvány kezdete óta 56076 esetet jelentettek, és 276 halálozást, az utóbbi időben viszont őket is elérte a második hullám, egyre több a megbetegedés. Wanniarachchi a negyedik miniszter, aki elkapta a betegséget. A múlt héten szintén egy olyan miniszter lett koronavírusos, aki rendszeresen itta a csodaszirupot – írja a BBC.

A szirupban egyébként méz és szerecsendió van jobbára, és a sámán azt mondta, hogy egy álom mutatta neki az utat a recept felé. Az ital szerinte egy életre immunitást ad a koronavírus ellen – most már azért elég biztosan lehet tudni, hogy ez nem így van. Bár a helyi orvosok is elmondták már, hogy a szirupnak semmi hatása, rengetegen zarándokolnak el egy eldugott faluig, hogy megszerezzék.

Srí Lanka épp a napokban engedélyezte az Oxford/AstraZeneca vakcináját, az első szállítmány a jövő héten érkezik az országba.

Nem Srí Lanka az egyetlen ország, ahol bizonyítatlan koronavírus elleni szereket promotáltak magas beosztásban lévő emberek: Madagaszkár elnöke, Andry Rajoelina is egy gyógynövényes főzetet reklámozott, ami szerinte segít megelőzni a koronavírus-fertőzést.

Főkép: Pavithra Wanniarachchi balra látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik