Tudomány koronavírus

A Moderna vakcinája véd az új mutációk ellen is

JOEL SAGET / AFP
JOEL SAGET / AFP

A Moderna bejelentette, hogy a koronavírus-vakcinája véd mind a brit, mind a dél-afrikai vírusmutáció ellen – írja a The New York Times. Azt azért hozzátették, hogy a dél-afrikai variánsnál valószínűleg nem olyan nagy a hatásfoka, mivel a szervezet kevesebb specifikus antitestet termelt, ezért erre elkezdenek egy újabb emlékeztető oltást fejleszteni. Elővigyázatosságból, a Moderna klinikai programot indít az újonnan megjelenő vírusváltozatokkal szembeni védettség erősítése érdekében.

Dr. Tal Zaks, a Moderna főorvosa szerint az egész elővigyázatosság, és nem is biztos, hogy szükség lesz az új emlékeztető vakcinára. 

A Moderna nyolc emberen tesztelte a vakcinát, akik vagy a brit, vagy a dél-afrikai variánssal voltak fertőzöttek. A brit mutációnál nem volt különbség, a dél-afrikai esetében azonban mintegy hatodjára csökkent az antitestek száma a szervezetben. Ennek ellenére még mindig annyit termelt a szervezet, hogy az elég legyen az immunizációhoz. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez csupán egy nyolcemberes kutatás eredménye, ráadásul a tanulmány még nem jelent meg független tudományos testület által lektorált tudományos szakfolyóiratban, csak egy preprint szerveren adják ki hamarosan.

„Azon dolgozunk, hogy legyőzzük a világjárványt okozó Covid-19 vírust és meggyőződésünk, hogy ennek érdekében feltétlenül elébe kell mennünk a kutatásainkkal az új vírusváltozatok megjelenésének. A legújabb vizsgálati adatok arról győznek meg bennünket, hogy a COVID-19 Vaccine Moderna képes védelmet nyújtani az újonnan azonosított vírusváltozatokkal szemben is” – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

A tudományos világot most leginkább az foglalkoztatja, hogy a megjelenő variánsok ellen védenek-e a már kifejlesztett vakcinák. Az elmúlt napokban

a fertőzőbb és potenciálisan halálosabb (még nem biztos, de megvan a lehetősége) brit mutáció mellett a dél-afrikait, valamint egy brazilt is azonosítottak.

A Moderna szerint az új fejlesztésű emlékeztető vakcinát egy évvel a hagyományos vakcina után lehetne beadni azoknak, akik a dél-afrikai mutációtól fertőződtek meg, hogy biztos legyen az immunitás.

A Pfizer és a BioNTech közös vakcinájáról már van tudományos tanulmány a témában, ők csak a brit variánst vizsgálták, és az ellen hatékonynak bizonyult az oltás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik