Tudomány koronavírus

Koronavírus: egy szimuláció szerint nem érdemes először a veszélyeztetett korcsoportokat oltani

Getty Images
Getty Images

A világ vezetői nagyon nehéz helyzetben vannak a koronavírus-járvány miatt: úgy kell átvezetniük egy pandémián a saját országukat, hogy minél több embert védjenek meg, és minél kevesebb kárt tegyenek a gazdaságban. Néhány ország sikeresebb a projektben, mint mások, de egy biztos: nagyon nehéz megmondani, mi a jó megoldás egy ilyen helyzetben.

A New York-i Egyetem Tandon Műszaki Iskolájának kutatói olyan modellt dolgoztak ki, amely azt mutatja meg, hogyan terjed egy adott közösségben a koronavírus. Az Advanced Theory and Simulations tudományos folyóiratban megjelent tanulmány New Rochelle városában mutatja be a helyzetet, ez volt az első olyan település az Egyesült Államokban, ahol terjedni kezdett a járvány – írja az Eurekalert.

A modellezésből kiderült, hogy nagyon kis javulást hoz a halálozásban az, ha először a veszélyeztetett korcsoportot oltják a koronavírus-vakcinákkal,

arra kellene törekedni inkább, hogy minél több ember legyen oltott a populációból.

Az eredmények szerint a lezárások sokkal hatékonyabbak, mint a veszélyeztetett korcsoport oltása, és a vakcinák csak hozzáadnak a szociális távolságtartás, a maszkhasználat és a kijárási korlátozások sikerességéhez.

A szakértők szerint az ilyen modellekkel tesztelni lehet a különböző COVID-tesztelési és vakcinációs protokollokat, és meg lehet mondani, egy akkora településen, mint New Rochelle, melyik a legcélszerűbb megoldás. Később pedig akár még országos szinten is lehet modellezni a különböző lehetőségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik