Tudomány

Két napon belül tavaszi idő lesz

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Csütörtökön már 14 fokot mérhetünk, mintha március lenne, fagyni még éjjel sem fog. Januárban beköszönt a tavasz, de azért a télről még nem szabad lemondanunk.

Az elmúlt napokban a 2020/2012-es tél eddigi leghidegebb napjait éltük meg, de úgy is fogalmazhatunk: rövid időre valóban tél volt Magyarországon. A folytatás nemcsak azért elkeserítő, mert a gyors és jelentős változás megterheli az emberi szervezetet, hanem mert a klímaváltozás negatív hatásainak újabb, gyakorlati bizonyítéka is egyben.

A több hidegleszakadás után teljesen átrendeződik az időjárási helyzet hazánk környezetében. Egy Nyugat-Európa fölött kialakult erős ciklon immár délnyugati irányból hajt fölénk meleg levegőt, ami a hőmérséklet jelentős emelkedésével jár. Hétfő hajnalban Baján még -16 fokot mértek, szerdán délután ugyanott már plusz 13 fok várható.

A csúcs csütörtökön várható, országos átlagban 13-14 fokot mérhetünk ezek márciusi értékek január közepén

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Hirtelen, extrém hullámzás

Nagyjából három nap alatt a leghidegebb télből „kellemes” tavaszba csöppentünk, a háttérben pedig az észak-déli irányú, úgynevezett meridionális áramlás áthelyeződése áll. Egy előttünk kiterített térképen úgy képzeljük el, mint egy „vízszintes” hullámot: a csúcsa északnak törve meleg levegőt szállít délről, míg a hullámvölgy délnek húzódik, és hideg, északi légtömegek alkotják.

Hétfőig az északi oldala érintette hazánkat, most meg hirtelen a délire kerülünk. De mi köze mindennek a klímaváltozáshoz? A meridionális hullámokat a sarkok és az Egyenlítő-menti területek hőkülönbsége generálja, pontosabban a hőenergia kiegyenlítődése. A globális felmelegedéssel ezek a hullámok gyakrabban alakulnak ki, „mélyebbre” nyúlnak és gyorsabban mozognak:

sűrűbben alakulnak ki extrém időjárási helyzetek, és szinte átmenet nélkül alakulnak egyik végletből a másikba.

Minderről itt írtunk bővebben az Óriáshullámok teszik kaotikussá a magyarországi időjárást című cikkünkben.

A télről még ne mondjunk le

A következő 5-6 napban marad a tavaszias idő, fagypont alatti hőmérséklet sehol nem várható. Jegyezzük meg, hogy mivel a meleg délnyugatról érkezik, az északkeleti országrészben ideig-óráig hűvösebb lesz, szerda estig helyenként a hó is megmaradhat. Pénteken és szombaton számíthatunk jelentős mennyiségű esőre is, ami a hétvége első napján a Börzsöny és a nyugati hegyek magasabb régióiban havazásba, havas esőbe fordulhat. Szombaton ugyanis valamivel hidegebb levegő érkezik térségünkbe.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő héten -2, -4 fokkal visszatérnek az éjszakai fagyok, napközben a levegő 2-8 fokra melegszik.

Január végén ennél keményebb fagyok is a normális kategóriába tartoznának, a nappali hőmérséklet pedig néhány fokkal átlag feletti

– jegyzi meg a szakember. Hozzáteszi azonban, hogy a télről még nem kell lemondanunk. A modellek februárban még több hidegbetörés lehetőségét jelzik, a hónap közepére keményebb fagyok is benne vannak a pakliban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik