Tudomány koronavírus

Csernobilt túlélte, koronavírusban halt meg a tábornok

Chistiakov / Sputnik / AFP
Chistiakov / Sputnik / AFP

Nyikolaj Antoskin tábornok, a csernobili atomkatasztrófa egyik kulcsszereplője koronavírusban hunyt el – írja a The New York Times. A Szovjetunió hősének is kinevezett tábornok annak a helikopteres csapatnak volt a tagja, akik a levegőből oltották az atomkatasztrófa utáni radioaktív tüzet. Antoskin 78 éves volt, COVID-19 miatt ápolták kórházban.

A tábornok az úgynevezett likvidátorok vezetője volt: összesen 600 ezer ember dolgozott ugyanis azon, hogy a négyes blokkot minél jobban lezárják, és eltüntessék a katasztrófa nyomait, közülük sokan védőfelszerelés nélkül.

Kapcsolódó
Sok csernobili önkéntes nem tudta, hogy a biztos halálba sétál
Ha Pakssal történne ugyanez, ki jelentkezne a biztos halálra?

1986. április 26-án felrobbant a csernobili atomreaktor négyes blokkja. Az első robbanás Csernobilban nem sokkal hajnali fél kettő előtt történt, amit hamarosan legalább egy másik követett. Az ide érkező tűzoltók mindenféle védőfelszerelés nélkül kezdték el oltani a tüzet, nem kaptak tájékoztatást arról, hogy ez az életükbe is kerülhet. A robbanásban közvetlenül 31 ember halt meg, majd hamarosan közvetlen radioaktív mérgezésben 28 dolgozó és tűzoltó is az életét vesztette.

Bár nagyjából sejtették, hogy mire vállalkoznak, senki nem mondta el nekik a valódi veszélyeket. A homokot és bórt a sugárzó uránra öntő helikopterpilóták például mindenféle felszerelés nélkül repültek a reaktor fölé, nélkülük nem lehetett volna megfékezni a komolyabb sugárzást. Egy helikopterkatasztrófa például korabeli felvételeken is látható. A helikopterek nagyjából két hétig dolgoztak, összesen 5000 tonna homokot, agyagot, ólmot és bórt szórtak a reaktor romjaira.

Antoskin túlélte a katasztrófát, három évtizedes karriert futott be az orosz légierőben, majd a parlamentben dolgozott. Tavaly kapta el a vírust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik