Tudomány

Havazással indul a vasárnap

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka ismét több helyen alakul ki havazás az országban – írja a Kiderül.hu. Vasárnap délután észak felől egyre nedvesebb levegő áramlik hazánk fölé:

estétől előbb a Dunántúlon, majd éjszaka már másutt is előfordulhat havazás, hózápor.

Nyugaton lesz a legtöbb

A legtöbb hó ebben az időjárási helyzetben várhatóan a Kőszegi-, és Soproni-hegységben, valamint a Bakonyban valószínű, arrafelé akár 5 centiméter körüli friss hó is lehullhat vasárnap estig. A Dunántúl nyugati és középső területein, illetve az Északi-középhegyég területén 1-3 centiméterre számíthatunk, míg az ország többi részén 1 centiméter körüli érték valószínű.

Az alábbi térképen a vasárnap estig várható hó mennyiségét láthatjuk centiméterben, az ECMWF modell előrejelzése alapján.

Kiderül.hu

Egész nap fagypont alatt

Vasárnap délelőtt jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a délutáni, esti óráktól egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet. Kezdetben többfelé, a délutáni óráktól már csak helyenként valószínű hószállingózás, kisebb havazás, az északnyugati szél a Dunántúlon sokfelé megélénkül, néhol megerősödik, máshol többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -10 fok között alakul, de északkeleten helyenként ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 0 és -6 fok között várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik