Tudomány koronavírus

A koronavíruson átesettek háromnegyede még fél év múlva is tüneteket tapasztal

Getty Images
Getty Images

A koronavírus-fertőzésen átesettek 76 százaléka még fél évvel a betegség után is tapasztal tüneteket – olvasható a Sciencealert szakportálon. A The Lancet tudományos folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozó cikk szerint a volt betegek több mint háromnegyede legalább egy tünetet hónapokkal később is tapasztal.

A kutatás 2469 beteggel kezdődött, akik közül 1733 főt vettek végül be a kutatásba. A Vuhanban zajló vizsgálatok kimutatták, hogy

a legtovább maradó tünetek között volt az izomfáradtság, a fáradékonyság és az alvási zavarok. 

Bin Cao, a kutatás vezetője szerint a koronavírus-fertőzés annyira új betegség, hogy egyelőre még nagyon keveset tudunk róla. Az eredmények is azt mutatják, hogy még akkor is érdemes további lehetőségeket biztosítani a kezelésre, ha valakit kiengedtek a kórházból, vagy negatív PCR-teszt bizonyítja, hogy meggyógyult – hosszú távú mellékhatásai ugyanis még lehetnek a betegségnek. „A munkánk arra is rávilágít, hogy nagyobb utánkövető kutatásokra is szükség van, hogy teljesen megértsük a COVID-19 lefolyását” – mondta.

A szakértők a résztvevők antitestjeit is megnézték, a koronavírus-fertőzésre létrejövő antitestek száma fél év alatt 52,5 százalékkal csökkent. Ez növelheti az esélyét az újrafertőződésnek, de a kutatók szerint nagyobb egyedszámon is vizsgálni kell majd ugyanezt, hogy biztosan ki lehessen jelenteni ilyesmit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik