Tudomány

Rácsúszhatnak a cigire a fiatalok az elektromos cigaretták miatt

Getty Images
Getty Images

A Kaliforniai Egyetem országos kutatása szerint a 18 év alatti dohányzás (ide értve az elektromos cigarettákat is) megháromszorozza az esélyét annak, hogy az ember később rendszeresen, azaz napi szinten dohányozzon – olvasható az Eurekalerten közzétett sajtóközleményben. A Pediatrics című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint 2014-ben a 12 és 24 év közötti elektromoscigaretta-használók háromszor nagyobb eséllyel voltak rendszeres dohányos később az életében.

Azok, akik dohánytartalmú terméket szívtak, 28 éves korukig folyamatosan növekvő eséllyel lettek rendszeres cigarettázók.

A szakértők szerint a kutatásból az derült ki, hogy az elektromos cigaretta tényleg „kapudrog” a hagyományos cigaretta felé. Az évek során az első termék a hagyományos cigiről az elektromos cigarettára került át, de a hatás ugyanaz: akik korán kezdi, az előbb-utóbb nikotinfüggővé válik, és később dohányos lesz. Persze ez alól is vannak kivételek, de a háromszorosára növekedett esély már elég jelentős.

A kutatás kezdetekor a válaszadók 45 százaléka jelentette, hogy már kipróbált legalább egyfajta dohányterméket. A negyedik évre ez már 62 százalékra emelkedett, közülük 73 hagyományos cigarettát szívott, 72 százalék pedig e-cigit. A negyedik évre már a válaszadók 12 százaléka dohányzott minden nap, 50 százalékuk már a kutatás kezdetétől. A kutatásból az is kiderült, hogy minél többfajta dohánytermékkel kísérleteztek fiatalon a résztvevők, annál nagyobb volt az esély, hogy rendszeres dohányosok lesznek.

2016 és 2019 között komolyan megemelkedett a 18 éven aluliak elektromoscigaretta-használata – a szakértők szerint az eredményeik jól mutatják, hogy ez a dohánytermék sem kifejezetten veszélytelen, és kapudrogként szolgálhat a hagyományos cigaretta felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik