Tudomány

Orvosok szerint nyugodtan váltsanak e-cigire a dohányosok

Nincs miért hezitálnia annak a dohányosnak, aki az e-cigarettára való átállást fontolgatja – közölte a  Francia Orvostudományi Akadémia csütörtökön. Nyilatkozatukban kiemelték: az e-cigaretta „segít leszokni a dohányzásról” és Franciaországban szigorúbb szabályok vonatkoznak rá, mint az Egyesült Államokban.

A szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államokban a tüdőmegbetegedések számának hirtelen megemelkedése, valamint a WHO által kiadott jelentés következtében – amely „kétséget kizáróan ártalmasnak” nevezte az e-cigarettát –

bizalmi válság alakulhat ki az e-cigarettákkal szemben, amit károsnak neveztek.

Az e-cigarettázást támogató Sovape egyesület megbízásából idén szeptemberben készült felmérés szerint, ötből három francia gondolja úgy, hogy az e-cigarettázás legalább olyan ártalmas, mint a dohányzás, pedig a tudományos konszenzus ellentmond ennek.

„A mostani bizalmi válság ezrek halálát okozhatja, hiszen a megrögzött dohányosoknak a fele a hagyományos dohányzáshoz köthető betegségekbe hal bele” – figyelmeztetett az Akadémia nyilatkozatában.

Fotó: iStock

Azzal érvelnek, hogy Franciaországban „az elektronikus cigarettákra szigorú minőségbiztosítási és biztonsági előírások vonatkoznak, szemben az Egyesült Államokkal, ahol ezek hiányoznak”, emellett az Egyesült Államokban járványszerűen előforduló tüdőmegbetegedések elsődleges okozója az, hogy a felhasználók eltértek a rendeltetésszerű használatól és az egészségre ártalmas anyagokat (valószínűleg a feketepiacon beszerezhető, E-vitamin tartalmú marihuánát-olajat) töltöttek a folyadék utántöltő patronokba.

Az Akadémia szerin az e-cigaretták „segítenek a dohányzásról való leszokásban és csökkentik a dohányosok számát”. Rámutattak arra is, hogy Franciaországban nem jellemző, hogy az eszközt fiatalkorúak használnák, ami az Atlanti-óceán túlpartján épp a szabályozás hiányosságai miatt okoz komoly problémát.

Az e-cigarettázás közben a fogyasztó párát lélegez be, amely az eszköz belsejében lévő folyadék hevítésével jön létre.

Az esetek többségében a folyadék nikotint tartalmaz. Ez az erős függőséget okozó anyag – amely a dohányban is megtalálható – 25 éves kor alatt hatással lehet az agy fejlődésére, és egyes tanulmányok szerint, a felnőttek agyfejlődését is károsan befolyásolja.

Másfelől azonban, az e-cigaretták töltőfolyadékaiban nem található meg az a számtalan, egészségre ártalmas anyag, ami a dohányban igen. Ilyen például a kátrány, amely rákkeltő, vagy a szénmonoxid, amelynek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában van szerepe.

A pára is tartalmaz ugyanakkor olyan aprócska részecskéket, amelyek képesek bejutni a tüdőbe. Egy, az Amerikai Tudományos Akadémia által 2018-ban készített tanulmány szerint a párában „számos, potenciálisan mérgező” anyag fordul elő. Mindazonáltal, még évtizedekbe telik annak kiderítése, hogy ezek az anyagok vajon milyen hatással vannak hosszútávon az emberi sejtekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik