Tudomány

Popcorn-tüdő alakulhatott ki az e-cigaretta miatt

Egy kanadai tinédzser lehet az első személy, akinél popcorn-tüdő alakult ki az elektromos cigaretta használatától – írja a Live Science. Az Egyesült Államokban az utóbbi időkben rengetegen betegedtek meg a készülékektől, a mostani eset az elváltozás miatt mégis különleges.

Tényleg halálos lehet az e-cigaretta?
Amerikában egyre többen betegednek meg az eszközöktől.

A fiatal szűnni nem akaró köhögéssel, nehézlégzéssel és lázzal fordult orvoshoz. A tinédzser mebetegedése előtt öt hónapon át minden nap használt e-cigarettát. A páciens az online vásárolt ízesített folyadékhoz gyakran THC-t is adagolt, ez is közrejátszhatott rosszullétében.

A fiú állapota súlyosbodott, külső szerkezet segítségével kellett oxigénnel ellátni a szervezetét. A vizsgálatok nem mutattak ki nála fertőzést, utóbb viszont kiderült, hogy bronchiolitise van, ami a hörgőket érintő gyulladást jelent.

A szakértők szerint a fiúnál a rendellenesség egy ritka változata, a popcorn-tüdő alakulhatott ki.

Ez a betegség akkor jön létre, amikor az ember a mikrózható pattogatott kukoricában található vegyületet, a diacetilt lélegzi be. Az anyagot korábban már kimutatták elektromos cigarettákhoz készült folyadékokban.

Az orvosok feltételezését szövettani vizsgálat nem erősítette meg, ennek ellenére úgy vélik, hogy ez az első dokumentált eset, amikor e-cigaretta miatt alakult ki popcorn-tüdő. A fiú 50 napot töltött kórházban, légutjai pedig maradandó sérüléseket szenvedtek.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik