Tudomány

Kutatók szerint lepedőkkel kellene letakarni az olvadó gleccsereket

Xu Bingjie / XINHUA / AFP
Xu Bingjie / XINHUA / AFP

Kínai tudósok szerint hasznosnak bizonyul a gleccserek letakarása óriási lepedőkkel, hogy lelassítsák olvadásukat – írja az MTI.

A Kína északnyugati részén lévő Szecsuán tartományban található Dagu gleccser egy 500 négyzetméteres területét augusztusban ökotextillel borították be a Kínai Tudományos Akadémia Északnyugati Intézetének kutatói. Két és fél hónappal később a tudósok megállapították, hogy

a beborított területből egy méterrel kevesebb tűnt el, mint a nem lefedett régióból.

Vang Fej-teng kutató szerint a vizsgálat bizonyította, hogy a lepedők képesek blokkolni a napsugárzást és megakadályozni a hőcserét a gleccser felszínén.

A szakértő szerint az elmúlt években a globális klímaváltozás hatására világszerte megnövekedett a gleccserek olvadásának sebessége. A kisebb, legfeljebb egy négyzetkilométeres gleccserek pedig emberi beavatkozás nélkül hamarosan teljesen eltűnhetnek.

Xu Bingjie / XINHUA / AFP

A világ tudósai ugyanakkor elsősorban a gleccserek változására, a változások mechanizmusaira koncentrálnak és viszonylag kevés figyelem irányul a gleccserek olvadását megakadályozó esetleges megoldások keresésére – tette hozzá.

A kínai szakértők a továbbiakban kipróbálják hőblokkoló módszerüket Kína más gleccserein is, amelyeket már súlyos mértékben érintett a klímaváltozás, és amelyek a turizmus fontos célpontjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik