Tudomány

A szívünk bánhatja, ha nem alszunk eleget

Egy új vizsgálat alapján az egészséges alvási szokások csökkentik a felnőtteknél a szívmegállás kockázatát – írja az MTI.

Az egészséges alvásról beszámoló alanyok körében 42 százalékkal alacsonyabb volt a szívmegállás kockázata, mint az egészségtelen alvási szokásokkal küzdőknél.

A megfelelő alvásmintázat reggeli felkelést és 7-8 óra alvást jelent, amelyet nem zavar meg gyakori álmatlanság, horkolás vagy túlzott napközbeni álmosság. Egyre több a bizonyíték arra, hogy az alvási problémák szerepet játszhatnak a szívelégtelenség kialakulásában.

A kutatók az Egyesült Királyság egészségügyi adatbankját (UK Biobank) használva 408 802 ember információit elemezték. A résztvevők 37-73 évesek voltak a toborzás idején, 2006 és 2010 között, a szívelégtelenségre utaló eseményeket 2019. április 1-jéig jegyezték fel. Az átlagosan tízéves utánkövetés alatt 5221 esetben történt szívmegállás.

Fotó: Bambu Productions / Getty Images

A csapat az alanyok alvásminőségét és alvási szokásait is elemezte. Az alvás minőségét az időtartama, az álmatlanság, a horkolás, a napközbeni álmosság gyakorisága és más, alváshoz kapcsolódó faktorok alapján határozták meg. Az alvási időtartam alapján három csoportot alakítottak ki, a rövid alvásidő 7 vagy annál kevesebb órát, az ajánlott 7-8 órát, a hosszú 9 vagy annál több órát jelentett.

Lu Qi, a New Orleans-i Tulane Egyetem munkatársa szerint  eredményeik kiemelik az alvásminőség javításának fontosságát a szívmegállás megelőzésének elősegítésében. Az adatok elemzésekor kiszűrték a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a gyógyszerszedés, a genetikai okok miatti eltéréseket. Ezután arra jutottak, hogy a legegészségesebb alvási szokásokat mutató résztvevőknél 42 százalékkal volt kisebb a szívelégtelenség kockázata azokhoz képest, akiknek alvási szokásaik egészségtelenek voltak.

Megállapították azt is, hogy a korán kelők esetében 8, az ajánlott időtartamot alvók esetében 12, az álmatlanságot ritkán tapasztalók körében 17, a nap közbeni álmosságot nem tapasztalók esetében 34 százalékkal volt kisebb a szívmegállás veszélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik