Tudomány

Nagy-Britannia leállítja a fosszilis energia támogatását

December 12-én szombaton volt a Global Ambitions Summit nemzetközi online konferencia, amelyet az ENSZ soron következő, 26. klíma-csúcstalálkozójának, a COP26-nak brit elnöksége hívott össze a párizsi klímaegyezmény 5. évfordulója alkalmából, Franciaországgal és az ENSZ-szel, valamint Chilével és Olaszországgal együttműködésben.

A konferencián az Egyesült Királyság bejelentette, hogy le fogja állítani a fosszilisenergia-alapú külföldi projektek kormányzati forrásokból történő támogatását, és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az energiaszektor mielőbb át tudjon állni a karbonszegény működésre.

Ez a hír azért fontos, mert a britek nemcsak országhatáron belül, hanem globálisan is lemondanak az új nyersolaj-, földgáz- vagy hőszén-projektek támogatásáról, bár a közleményben megemlítik, hogy néhány kivételt azért meghagynak a következő években.

Nagy-Britannia az évtized végéig 68 százalékkal akarja csökkenteni a károsanyag-kibocsátását az 1990-es évek elejéhez képest, ezen kívül 250 ezer új, a zöld iparban helyet kapó munkahely megteremtését tűzte ki célul 2030-ig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik