Tudomány koronavírus

Erős allergiával kerülje a Pfizer vakcináját

A brit Országos Egészségügyi Szolgálat fokozottan figyelmeztette a briteket, hogy azok, akik allergiásak a Pfizer vakcinájának összetevőire, ne adassák be maguknak – írja a The Guardian. A figyelmeztetésre azért volt szükség, mert két egészségügyi dolgozónál allergiás reakciót váltott ki az oltás. Mindkét dolgozó anafilaxiás sokk vagy allergiás reakció sürgősségi kezelésére alkalmas EpiPen volt, így valószínűleg tudták, hogy komoly reakciójuk lehet bizonyos hatóanyagokra.

Victoria Jones / POOL / AFP Ugyan mindkét dolgozó már jobban van, és fel fognak épülni, az eset tökéletes figyelmeztetés volt arra, hogy szigorúan kell szűrni, ki kaphatja meg a koronavírus-vakcinákat. Az allergiás reakció ugyanis nem az oltóanyag hibájából fakadt, az NHS nem válogatta ki megfelelően azokat a dolgozóit, akik megkaphatják a vakcinát.

A britek gyógyszereket és egészségügyi termékeket szabályozó ügynöksége azt tanácsolja, hogy senki ne adassa be magának a vakcinát, aki komoly allergiás reakciót mutatott korábban

  1. vakcinára,
  2. bármilyen gyógyszerre,
  3. és élelmiszerre.

Korábban a Pfizer is nyilvánosságra hozta, hogy az allergiás reakciók között szerepelhet a bőrkiütés, nehézlégzés és a duzzanat. Nem tudni, hogy a két egészségügyi dolgozó hogyan reagált a vakcinára, de a megfelelő kezelés után gyorsan javul az állapotuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik