Tudomány

Szemeik nélkül is láttak a majmok

Agyba kötött elektródák segítségével először sikerült tiszta képet vetíteni majmok agyába – írja a Futurism. A két állatnak sikerült felismernie azokat a betűalakokat, ezzel a kutatók szerint ez az első kísérlet, amikor a retina használata nélkül ilyen jó minőségű képérzékelést sikerült elérni.

A korábbi technológiák nem közvetlenül az agyba, hanem a retinába vezették a jeleket, ami azonban nem segít azokon a betegeken, akiknek a látóidegei sérültek. Ez a technológia már számukra is lehetővé teheti a látást. A Holland Idegtudományi Központ kísérletének eredményeit a Science tudományos folyóiratban publikálták.

A szóban forgó elektródákat a látókéreghez csatolták, a módszer különlegessége pedig a felbontásban, azaz az elektródák számában és az általuk közvetített vizuális pontokban rejlik. Ezek a pontok a majmok számára egy betűt rajzoltak ki, amelyet úgy láttak, hogy nem is használták a retinájukat.

A szakértők szerint a technológia egy óriási lépés afelé, hogy azok az emberek is láthassanak majd, akiknek a látóidegük sérült, és semmilyen más terápia nem hatásos számukra.

Persze ez a magas felbontás sem jelenti azt, hogy az emberi szemhez mérhető minőségben láthat valaki, aki ilyen módon alkotja meg a képeket az agyában, de egyrészt  mégis többet nyújt, mint az eddigi technológiák, másrészt a szakértők reménykednek, hogy idővel tovább is tudják majd fejleszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik