Tudomány

Azt vette észre, hogy elkezdtek szétfolyni körülötte az arcok

Egy rendkívül ritka rendellenesség miatt bizarr tüneteket tapasztalt egy amerikai férfi – számol be az IFLScience. Az esetet leíró tanulmány alapján a páciens deformálódva látta az arcokat, úgy tűnt számára, mintha olvadnának az emberek vonásai.

A betegnél hemi-proszopometamorfopszia, azaz hemi-PMO alakult ki. Ezt eddig csak 25 embernél tudták kimutatni, a rendellenesség valamilyen agysérülés után szokott jelentkezni. Az új tanulmányban bemutatott férfinál a probléma hátterében a szíj nevű terület elváltozása állt, ez a régió a látáshoz köthető.

A beteg öt éve kezdte el tapasztalni a tüneteket, arra panaszkodott, hogy az arcok egyik fele mintha mindig olvadtnak tűnne.

A szakértők különböző vizsgálatok, így vizuális tesztek alá vetették a pácienst, hogy jobban megértsék állapotát. A hemi-PMO egy nagyon keveset kutatott rendellenesség, a friss tanulmány ezért nagyban hozzájárulhat a megismeréséhez.

Kép: Getty Images

A férfi az élettelen objektumokat képes volt megfelelően észlelni, az arcok azonban mindig eltorzultak. Az emberi agy úgy dolgozza fel a látott arcokat, hogy azokat összeveti a már ismert vonásokkal – ez többek közt abban segít, hogy felismerjük a korábban látott arcokat. A szakértők úgy gondolják, hogy a páciens esetében azzal az agyrégióval lehetett probléma, amely ezért a folyamatért felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik