Tudomány

Lézer lőtte szitává egy fiú retináját

Egy friss tanulmányban a szakértők egy ohiói tinédzsert mutatnak be, aki több másodpercen át egy lézeres mutatóba nézett – írja a ScienceAlert. Az eszköz alapvetően macskák számára készült, az ilyen tollakban jellemzően alacsony energiájú lézert használnak, hogy ne okozzanak szemsérülést. Ennek ellenére egyre több a bizonyíték arra, hogy a lézeres pointerek károsíthatják a szemet.

Carol Vitellas, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint bár sokan biztonságosnak gondolják a lézeres tollakat, valójában már a szem rövid kitettsége is képes látásromlást előidézni. A jelenség a gyermekeket különösen veszélyezteti.

Kép: Getty Images

A tanulmányban szereplő fiú néhány pillanatig nézett a fénybe miközben barátaival játszott, és rögtön az eset után megváltozott a látása. Öt hónappal a történtek után a tinédzser jobb szeme még mindig nem állt helyre, ezért orvoshoz fordult. Hat hónappal később már javult a látása, de a szemében továbbra is jelentős volt a sérülés.

A fiú retinái súlyosan károsodtak, a fényérzékelő sejtek, a fotoreceptorok egész régióit gyakorlatilag szitává lőtte a lézer.

Az orvosok szerint a fiú állapota szép lassan javul majd, de szemei sosem fognak teljesen helyreállni. A szakértők bíznak benne, hogy a fiatal esete rávilágít a lézeres mutatók használatának veszélyeire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik