Tudomány koronavírus

Majdnem 95 százalékos hatékonyságú koronavírus-vakcinát fejleszthettek

A Pfitzer és a BioNTech közös vakcinajelöltje után most egy másik, még ennél is hatékonyabb vakcina kifejlesztését jelentették be: az amerikai Moderna egy több mint 94,5 százalékos hatékonyságú szer harmadik fázisú kísérleteit végezte el éppen. Ugyan az eredmény, ahogyan a Pfitzer esetében is, egyelőre nem jelent meg tudományos szaklapban,

az előzetes eredmények nagyon kedvezőek.

A COVE névre keresztelt kutatásban 30 ezer amerikai vett részt, az adatok kielemzését pedig megkezdte az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP). Annak ellenére, hogy a rolling review (az engedélyezés előtti szakaszban megkezdett speciális eljárás, amely során a gyógyszerfejlesztési folyamatban keletkező új adatokat folyamatosan értékelik) lerövidíti a vakcinajelölt felülvizsgálatának időtartamát, az eljárás így is teljes mértékben megfelel az EMA rendes eljárásban alkalmazott követelményeinek, amelyek a kimagasló gyógyszerminőséget, -biztonságot és -hatékonyságot szavatolják.

A Moderna RNS alapú vakcinát fejlesztett, ami egy szintetikus alapokon nyugvó, egyáltalán nem fertőző oltásfajta. A védőoltást kapott 30 ezer ember közül összesen 95-en lettek végül koronavírus-fertőzöttek, közülük 90-en placebót kaptak, 5-en pedig az úgynevezett mRNA-1273 vakcinajelöltet. Így jön ki a 94,5 százalékos hatékonyság.

Dolgozó a Moderna laboratóriumában. Fotó: Moderna

A Pfitzer vakcinájával ellentétben a Modernának már súlyossági eredményei is vannak. A Pfitzer ugyanis nem említette, hogy a krónikus betegek esetében hatásos-e az oltóanyag, és azt sem tudni, hogy a beoltott, de koronavírussal fertőzött betegek közül hányan szorulnak kórházi ellátásra, illetve milyen súlyos lefolyású a betegség náluk. A Moderna vakcinájánál elmondható, hogy a 30 ezer ember közül 11-en kerültek súlyos állapotba, egyikük sem a vakcinával beoltott csoporthoz tartozott, hanem placebót kapott.

Korai még ünnepelni a Pfizer koronavírus-vakcináját
A Pfizer bejelentése optimizmusra ad okot, de az oltóanyagról egyelőre keveset tudunk, a szállítása rendkívül nehézkes lesz, és kizárt, hogy karácsonyig felszabadulhatunk.

A 95 koronavírusos esetből 15-en idősebb felnőttek voltak (65 év felett), 20 fő pedig etnikai kisebbség tagja. A jelenlegi eredményeknél nem jelentettek semmilyen komolyabb biztonsági problémát, komolyabb mellékhatások mindössze az esetek 2 százalékában jelentkeztek. A leggyakoribb mellékhatások még így is a szúrás nyomán jelentkező fájdalom, fáradékonyság, izomfájás, ízületi fájdalom, bőrpirosodás és fejfájás voltak, és általában nem tartottak sokáig.

Fontos ezúttal is megjegyezni, hogy bár a Moderna vakcinájáról alapvetően több információt tudtunk meg, mint a nemrég bejelentett másik oltóanyagról, a tudományosan ellenőrzött tanulmány még itt is hiányzik. Ugyanakkor ekkora sikerrátánál már valószínűsíthető, hogy érdemben nem fog változni a hatékonysági mutató, így elmondhatjuk: már két nagyon ígéretes vakcinajelöltünk van a koronavírus ellen.

A Moderna egyik belső folyosója. Fotó: Moderna

„Az, hogy a rolling review eljárás elindult, fontos lépés az mRNA-1273 vakcinának az európai hatóságokkal együttműködésben történő engedélyeztetésében” – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. „Tovább folytatjuk az egyeztetéseket az EMA-vel egy biztonságos és hatékony vakcina kifejlesztése érdekében. Mindeközben, stratégiai partnerünkkel a svájci Lonzával és a spanyolországi ROVI-val együttműködésben azon dolgozunk, hogy még több vakcinát legyünk képesek előállítani, körülbelül 500 millió adagot évente, amelyet akár 1 milliárdra is felemelhetünk 2021 év elejére.”

Főkép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik