Tudomány

Elveszhetett egy bolygó a Naprendszerből

Matt Clement, a Carnegie Tudományos Intézet szakértője csapatával új tanulmányában a Szaturnusz és a Jupiter eredeti feltételezett helyét mutatja be – számol be a SciTech Daily.

Az eredményekből az is kiderült, hogy a Szaturnusz és az Uránusz között korábban még egy jégóriás volt, amely idővel kilökődött a Naprendszerből.

A fiatal nap körül egy porból és gázból álló korong képződött, melyből aztán a bolygók születtek. A korai bolygók pályájáról úgy vélik, hogy közeliek és körkörösek voltak, a gravitációs kölcsönhatások azonban idővel megzavarták a rendszert, és kialakították a mai pályákat. Clement és kollégái mintegy 6 ezer szimulációt futtattak le, hogy felmérjék a Naprendszer evolúcióját.

Kép: Sergey_Fedoskin / Getty Images

A szakértők eddig úgy vélték, hogy a fiatal Jupiter háromszor kerülte meg a Napot, amíg a Szaturnusz kétszer, az új vizsgálat ugyanakkor azt mutatja, hogy az arány valójában 2:1 volt. Clement szerint az ismert rendszerek alapján megállapítható, hogy a miénk különleges az elrendeződését tekintve, a friss eredmények alapján viszont kijelenthető, hogy nem mindig volt ilyen különc. A szakértő hozzátette, mivel már meghatározták modelljük pontosságát, már arra is fel tudják majd használni, hogy a kőzetbolygók formálódását is megvizsgálják vele.

Az elemzés azt is felfedte, hogy az Uránusz és a Neptunusz pozícióját nagyban befolyásolta a Kuiper-öv tömege. Ez a régió a Naprendszer külső részén található, és fagyos törpebolygók, illetve aszteroidák alkotják. A modell alapján úgy tűnik, hogy a két bolygóra egy hatalmas, jeges égitest is hatott, amelyet utóbb kilökött magából rendszerünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik