Tudomány zöldövezet

Bizarr külsejű polipról készült videó

A tízkarú polipok osztályába tartozó Spirula spirula csigára emlékeztető váza viszonylag gyakori, élve azonban nehéz a mindössze 7 centiméteres, mélytengeri fajra bukkanni. Szakértők egy csoportjának a közelmúltban egy robotizált tengeralattjáró segítségével elsőként sikerült videót készítenie az állatról természetes élőhelyén – írja a ScienceAlert.

A Schmidt Óceán Intézet kutatói a Nagy-korallzátony 850-860 méteres mélységét vizsgálva először nem tudták, mit is látnak.

Utóbb sikerült megerősíteni, hogy különleges felvétel készült, és ez lehet első alkalom, amikor élőhelyén örökítették meg a Spirula spirulát.

A faj váza hasonlít a nautiluszokéra, fontos különbség azonban, hogy utóbbiaknál a héj a testen kívül található. A Spirula spirula esetében az úszást segítő váz rejtve van. Neige Pascal, a Burgundi Egyetem munkatársa szerint amennyiben a videón szereplő egyedet valóban függőleges helyzetben örökítették meg, az átírhatja az állat mozgásáról kialakított képet. A szakértők bíznak benne, hogy idővel további felvételek készülnek az élőlényről, és így jobban megérthetik a titokzatos fajt.

Kiemelt képünkön a faj váza látható. Fotó: David Massemin / Biosphoto / Biosphoto via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik