Tudomány

Csodás színekbe öltözött a balatoni égbolt

Magával ragadó látványt örökítettek meg az Időkép.hu kamerái, a szerdai naplemente izzó ragyogásba vonta a Balaton feletti eget. A videó alatt elmagyarázzuk a színváltozás okát.

Bár a fényt alapvetően egyszínűnek – leginkább fehérnek – látjuk, valójában számos különböző árnyalatból épül fel, az egyes színeket más-más hullámhosszúságú sugarak hozzák létre. A napfény az űrben többnyire akadálytalanul haladhat, a légkörbe beérve azonban parányi részecskékkel találkozva a fény szóródni kezd.

A légkört felépítő apró gázmolekulák hatására ezért főként a rövidebb hullámhosszú sugarak térítődnek el, az eget pedig így kéknek látjuk. Naplementekor és napkeltekor ugyanakkor a szóródás mértéke még nagyobb, ekkor ugyanis a Napból érkező sugaraknak nem függőlegesen kell áthatolniuk a légkörön, hanem szinte vízszintesen.

A fénynek így jóval hosszabb utat kell megtennie az atmoszférában, ez pedig több apró részecskét is jelent, amelyek további fényszóródást idéznek elő. Ezért alacsony napállásnál csak a hosszabb hullámhosszúságú sugarak érnek el bennünket, mi pedig úgy látjuk ilyenkor, hogy az eget vörös és sárga színek uralják – itt írtunk erről bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik