Tudomány

Afrikai meleg tör Magyarországra

Húsz fok feletti meleget hoz a kései vénasszonyok nyara, de a hétvégén komoly viharokkal fizethetjük meg az árát – tipikus nyári időjárási helyzet alakul ki hazánkban.

Vasárnap óta anticiklon alakítja hazánk és a kontinens nagy részének időjárását, de a változás már megindult: a Brit-szigetek térségében örvénylő ciklon Algéria és Marokkó irányából érkező meleg légtömegeket terel fölénk. Ez a ciklon keletnek „tolja” az anticiklont, közös áramlási rendszerük pedig afrikai eredetű, október második felében szokatlan meleget sodor Európa középső tájai fölé, míg a ciklon mögött hideg, északi levegő „szakad” a kontinens nyugati tájaira.

A sokszor extrém időjárást okozó, a pozitív és negatív tartományban is szélsőséges hőmérsékleti értékeket okozó észak-déli irányú meridionális áramlás iskolapéldája ez. A jelenség erős összefüggést mutat a klímaváltozással, itt írtunk róla bővebben az Óriáshullámok teszik kaotikussá a magyarországi időjárást című cikkünkben.

Óriáshullámok teszik kaotikussá a magyarországi időjárást
Egyre enyhébb teleket, extrém hidegbetöréseket, őszi és tavaszi negatív csúcsokat, valamint pontatlanabb előrejelzéseket ígér a klímaváltozás Magyarországnak.

Az afrikai melegre hétvégén rácsúszik majd egy hidegfront, ami nyári időjárási helyzetet eredményez, de ne szaladjunk még ennyire előre. Hogyan csapódnak le a légköri folyamatok a mi szintünkre, azaz mit várhatunk az előttünk álló 1-2 hétben, arról Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát kérdeztük.

Nyár az őszben

A felmelegedés egyre gyorsul, szerdától már országszerte 20 fok körül alakul a csúcshőmérséklet, de jókora területi különbségek várhatók:

A Nyugat-Dunántúlon lesz a melegebb, a hét második felére fordulva 23-24 fok, sőt Sopron és Győr térségében új melegrekordok is benne vannak a pakliban

– mondja a 24.hu-nak Molnár László.

Keleten, főként az Északi-középhegységben ennél hűvösebb lesz, de a legmelegebb órákban a hőmérők itt is 20 fok közeli értéket mutatnak majd. Megszűnnek az éjjeli fagyok (nyugaton helyenként akár 10 fok felett is alakulhatnak a hajnali minimumok), csapadékra nemigen kell számítani, a keleti országrészben viszont hosszan tartó ködfoltok alakulhatnak ki.

Megfizetjük az árát

Alapvetően tehát egy gyönyörű, az átlagnál melegebb vénasszonyok nyarára fordultunk rá, de pont ezért lehet durva a vége. A szokatlan melegre előre láthatóan a szombati napon érkezik egy északnyugati hidegfront, ami a jókora hőmérsékletkülönbség okán hatalmas energiára tehet szert.

Komoly viharokkal, szupercellákkal, jégesővel érhet véget a kései vénasszonyok nyara

– mondja a szakember. Hozzáteszi: tipikus nyári időjárási helyzet alakul ki. Csakhogy ebben az évszakban általában kisebb az ilyen hidegbetörések energiája, de most az afrikai eredetű léghullámok segítenek megoldani ezt a problémát. Így október vége felé is.

Az időjárás ismét azt bizonyítja, hogy a naptárat egyre inkább félre lehet tenni, a régi „szabályok” mostanában nagyjából június elejétől augusztus közepéig érvényesek. Az év során ugyanis ez a 2,5 hónap az, amikor az egyre gyakrabb meridionális áramlás nem képes jelentős szélsőségeket produkálni.

Átlagos után lehűlés

Ami a folytatást illeti, a hétvége, de a vasárnap mindenképp esős, szeles idővel telik és lehűlést hoz. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a front gyorsan átvonul hazánkon, nyomában pedig teljesen átlagos, október végi idő köszönt ránk.

Változóan felhős ég helyenként némi csapadékkal, hajnalonként 4-6, a legmelegebb délutáni órákban 15-17 fokkal.

A hónap végén aztán már egy keményebb hidegfront érkezésére készülhetünk, halottak napján és mindenszentekkor inkább már téliesre fordul időjárásunk, és ahogy mondani szokás, a virágok jó eséllyel belefagynak majd a temetői vázákba.

Kiemelt kép: Alexei Danichev / Sputnik / Sputnik via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik