Tudomány

Úgy tűnik, a japánok beleengedik a fukusimai sugárszennyezett vizet az óceánba

Először augusztusban írtunk arról, hogy a japánok egyik legvalószínűbb megoldása a fukusimai radioaktív hűtővíz eltüntetésére az lehet, hogy egyszerűen tisztítás után beleengedik az óceánba. Ez számos kérdést felvetett, most azonban a japán kormány eldöntötte, hogy az óceánba eresztik a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőmű radioaktív elemeket tartalmazó, már kezelt hűtővizét.

Az óceánba engedik Fukusima radioaktívan szennyezett vizét
Az erőművet működtető cég több mint egymillió tonna sugárszennyezett hűtővizet gyűjtött tartályokba.

Az erőművet üzemeltető Tokiói Villamosenergia-Vállalat (Tokyo Electric Power Company, TEPCO) korábban is szerette volna tisztítás után a Csendes-óceánba pumpálni a vizet, mondván, hogy minden radioaktív anyagot kiszednek belőle a tríciumon kívül, a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban ez nem lesz olyan egyszerű, mert a tríciumon kívül a tisztítás után más is marad a vízben, aminek nem kéne az óceánba kerülnie. A kutatók azt is megjegyezték, hogy egyelőre nincs elég információnk arról, hogy a különböző radioaktív anyagok hogyan hatnak hosszú távon a tengeri környezetre, és a benne található élővilágra.

Egy japán szakértői bizottság idén januárban tett javaslatot a kormánynak, hogy eresszék a Csendes-óceánba a radioaktívan szennyezett vizet, és így szabaduljanak meg tőle. Az ipari minisztériumhoz tartozó bizottság azt a lehetőséget is vizsgálta, hogy a vizet hagyják elpárologni, de ezt a megoldást végül elvetették.

Az erőmű területén már nincs sok hely további víztartályok számára, és a katasztrófa helyszínének megtisztítása évtizedekig is eltarthat. A megolvadt fűtőelemek eltávolítása a tervek szerint 2021-ben kezdődhet meg, és tíz éven át tart majd. Az erőmű hat reaktorának pihentető tartályaiban 4741 fűtőelem van, és 1,2 millió tonna szennyezett hűtővíz gyűlt fel az e célra telepített tartályokban.

Főkép: Kazuhiro NOGI / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik