Tudomány

Már a második halálzónát foglalják vissza az állatok

2011-ben a Japánt megrázó 9,0-ás földrengés és az azt követő szökőár elvágta az áramellátást a Fukusima Daiicsi atomerőmű három reaktorától. Napokon belül mindhárom reaktor magja leolvadt, ami miatt több mint ezer négyzetkilométeres területen kellett kitelepíteni a lakókat.

Úgy tűnik azonban, hogy a kitelepítés az állatokat nem zavarta: egy friss kutatás szerint ugyanis az állatok jól érzik magukat a területen, sőt, kifejezetten elszaporodtak, valószínűleg az emberek hiányának köszönhetően. A Georgiai Egyetem kutatása szerint rengeteg állatfaj van jelen a kiürített területen, vígan szaporodnak, a sugárzás ellenére is – írja az IFL Science.

Új erőművek épülhetnek az atombaleset helyszínén
A cél az, hogy Fukusima környékét ismét hasznosítani tudják.

A kutatáshoz a szakértők 106 kamerát helyeztek fel összesen három zónában: az elsőbe emberek nem tehetik be a lábukat a magas szennyezettség miatt, a másodikban nem tartózkodhatnak sokat, de beléphetnek, a harmadikba pedig akár vissza is költözhetnek. A kamerák 120 nap alatt több mint 267 ezer képet készítettek, amelyeken 20 állatfaj jelenik meg, köztük makákók, japán nyulak, a mosómedvéhez hasonló nyestkutyák, a kutatókat azonban a vaddisznók tartották lázban, hiszen ezek 46 ezer képen voltak láthatók.

A kutatók megállapították, hogy az állatok nagyjából szokásos életmódjuknak megfelelően viselkedtek: a mosómedvék például éjszaka mozogtak, a vaddisznók elkerülték az emberek lakta területeket. Ez alól egyedül a kecskeszerű japán széró volt a kivétel, aki

normál esetben kerüli az embereket, most viszont olyan területeken is mozgott, ahol korábban laktak.

A kutatók elmondták, hogy ez a módszer lehetővé teszi, hogy megvizsgálják az állatvilágot olyan területeken, ahol nincs emberi jelenlét, anélkül, hogy megzavarnák a vadvilágot, valamint azt is meg tudják figyelni, hogy a sugárzás milyen hatással van az állatokra. Hasonló projekt zajlik a csernobili zónában is, itt már látható, hogy a vadvilág visszavette a terepet, és az állatok szépen elszaporodtak a sugárzó területeken is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik