Tudomány

Kiderült, mennyit tudunk az FSME-vírusról és a kullancsokról

Melyek az FSME-vírusfertőzés kezdeti tünetei? - többek közt ezt is megkérdeztük a tesztünkben, melyban arra voltunk kíváncsiak, olvasóink mennyire vannak tisztában a kullancsok által terjesztett betegségekkel. 2 600 olvasó töltötte ki, lássuk, mit mutatnak az eredmények.

A kullancs eltávolítása

A teszt első részében általános kérdéseket tettünk fel, a válaszokból pedig kiderült, hogy a kitöltők 48 százalékának volt már életében egyszer kullancscsípése, 19 százalékuknak pedig többször is. A jó hír, hogy olvasóink tisztában vannak azzal, miért fontos a kullancs gyors eltávolítása. 99 százalék tudta a helyes választ:

mert minél hosszabb ideig van bennünk, annál nagyobb az esélye a fertőzés átadásának.

Azt már egy kicsivel kevesebben, 88 százalék tudta csak, hogyan fertőz a kullancs: órákkal a csípést követően, nyálának és anyagcseretermékeinek vérbe ürítésével, pontosan ezért fontos a már fent említett minél gyorsabb eltávolítás.

Nem úgy csíp a kullancs, ahogy azt sokan gondolják
Pontosabban nem is csíp - de akkor mit csinál? Miért veszélyes a kullancs, hogyan támad és hányféle betegséget hordozhat? Kérdések és válaszok.

Az FSME-vírus

A teszt második felében már nehezebb kérdések következtek. A kullancsencephalitist okozó FSME-vírus, ahogy neve is mutatja, a kullancsokban fordul elő és a Lyme-kór mellett a második legfontosabb, kullancs által terjesztett betegség Magyarországon.

A válaszadók 80 százaléka tudta helyesen, hogy a Lyme-kórt baktérium okozza, aminek a jele a csípős körül jelentkező ovális bőrpír (75 %). Az FSME-vírus kezdeti szakaszában influenzaszerű tünetek jelentkeznek (pl.: láz, fejfájás, izomfájdalom), ezt a kitöltők 73 százaléka tudta helyesen. Viszont 22 százalék szerint mindkettő ellen van védőoltás, ami nem igaz. A kullancs által okozott agyvelőgyulladás ellen van védőoltás, azonban a Lyme-kór ellen jelenleg nincs. Sőt, fontos tudni, hogy az FSME-vírus által okozott agyvelőgyulladás sem vírus elleni gyógyszerrel, sem antibiotikummal nem gyógyítható, védőoltással viszont megelőzhető.

És ha már védőoltás: Az FSME-vírus elleni teljes védelem kialakításához 3 oltás szükséges, ezt a válaszadók 60 százalék tudta helyesen, míg a kitöltők 33 százaléka szerint kettő, hat százalékuk szerint pedig csak egy oltás szükséges. És bár 22 százalék szerint csak tavasszal ideális beadatni, valójában inkább télen ajánlott, de egész évben lehetséges, ezt olvasóink 73 százaléka tudta helyesen.

Szponzorált tartalom

A cikk a Pfizer támogatásával készült. A cikk forrásául szolgált: FSME: Risikogebiete in Deutschland (Stand: April 2011), Epidemiologisches Bulletin 17/2011 RKI, 2. Mai 2011 / Nr. 17. Illetve Országos Epidemiológiai Központ 2. Módszertani levél a kullancsok elleni védekezésről, Epinfo 16. évfolyam 3. KÜLÖNSZÁM 2009. május4. Utolsó megtekintés:2020. október 13.

Kiemelt kép: Julian Stratenschulte /dpa /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik