Élet-Stílus

Nem úgy csíp a kullancs, ahogy azt sokan gondolják

Pontosabban nem is csíp - de akkor mit csinál? Miért veszélyes a kullancs, hogyan támad és hányféle betegséget hordozhat? Kérdések és válaszok.

Dugig van az internet információkkal a kullancsokkal kapcsolatban, és mindenki tudja, hogy veszélyes állatról van szó, amely ellen védekezni kell. Azt azonban már kevesebben tudják, pontosan miért is veszélyesek, és hogyan „csípnek”. Sok a félinformáció, amit most a helyükre teszünk.

Hogyan támad a kullancs?

Kullancscsípésnek hívjuk – tévesen. A pókszabásúak osztályába és az atkák alosztályába tartozó nyolclábú élősködő ugyanis nem csíp, hanem harap, méghozzá az igen kifejlett szájszervével, amit szipókának neveznek. Ollószerű felső állkapcsával hasítja fel a gazdatest (legyen szó állatról, vagy emberről) bőrét, az alsó állkapcsát pedig betolja a szöveti sebbe. Innen szívja fel az összegyűlt vért, amelyből meglehetősen sokra van szüksége, többre, mint a szúnyognak. Akár 15 napon keresztül is képes megkapaszkodni a gazdatesten és szívni annak vérét.

Hogyan kapaszkodik meg a kullancs a bőrünkön?

Ehhez a művelethez szintén a vérszívó szájszervére van szüksége, ugyanis a szipókával tudja magát rögzíteni a gazdatest bőrén. Szüksége is van az erős szorításra, mert ha megszívja magát vérrel, súlyának sokszorosát elérheti. De az élősködő nemcsak az embert szemelheti ki magának: az állatok testén is előszeretettel kapaszkodik meg, így a házi kedvenceink is veszélyben vannak.

Tudtad, hogy milyen sokféle betegséget okozhat a kullancs?

Köztudott, hogy a kullancsok által okozott egyik legsúlyosabb betegség a Lyme-kór. Ez egy kifejezetten kullancs által terjesztett bakteriális fertőzés, amely először bőrtüneteket, majd gyakran idegrendszeri elváltozásokat okoz, később, kezeletlen esetekben ízületi és izomfájdalmakkal jár. A fertőzést kizárólag az Ixodes családba tartozó kullancsok terjesztik. Védőoltás nincs ellene, viszont antibiotikummal kezelhető, és a legelső tünetet könnyű észrevenni: a csípés körül több centiméteres, ovális alakú bőrbírt. Nem a Lyme-kór az egyetlen, amit terjeszthetnek a vérszívó élősködők. Fontos tudni, hogy

néhány példány agyvelő- és agyhártyagyulladást is okozhat. Ez az úgynevezett kullancsencephalitis, amelyet az FSME-vírus okoz. Erre létezik védőoltás is.

A gyermekeknek és felnőtteknek a háziorvos javaslatára adható be. A kullancs terjeszthet még nyirokcsomó-gyulladást, és ritkán, de előfordulhat magas lázzal és nyirokcsomó-duzzadással járó nyúlpestis is.

Hogyan kell szakszerűen eltávolítani a kullancsot?

A kullancs potrohában van a betegséget okozó baktérium vagy vírus, ezért az élősködő eltávolításakor ezt a részét nem szabad megnyomni, de beolajozni/krémezni sem. Ha a kullancs kiszedésekor a fej benne marad a bőrben, nem kell megijedni, mivel a potroha a veszélyes. Egy idő után pedig a beszakadt fejet a szálkához hasonlóan kilöki a szervezet. Érdemes tudni, hogy bizonyos beavatkozások a kullancsot öklendezésre késztetheti, és ez az igazán veszélyes. Ezért nem ajánlott tekergetni, különböző krémekkel vagy ecettel, olajjal bekenni. A legalkalmasabb eszköz a kullancs eltávolítására a gyógyszertárban is kapható csipesz, ami azért praktikus, mert használatával úgy lehet eltávolítani az állatot, hogy nem nyomjuk össze a testét. Ugyanezt megtehetjük egy cérnával is.

Szponzorált tartalom

A cikk a Pfizer támogatásával készült. A cikk forrásául szolgált: az Országos Epidemiológiai Központ 2. Módszertani levél a kullancsok elleni védekezésről, 2009. Epinfo 16. évfolyam 3. KÜLÖNSZÁM 2009. május 4.  Utolsó megtekintés:2020. augusztus 18.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik